2019. december 9., hétfő

CSERHALMI: A KORMÁNYNAK NINCS BELESZÓLÁSI JOGA A SZÍNHÁZAK MŰKÖDÉSÉBE

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON, LÁSZLÓ PÁL
2019.12.09.


Színészeket és színházigazgatókat kérdeztünk arról, mit gondolnak a nagy tiltakozást kiváltó kulturális törvényjavaslatról, és ott lesznek-e a hétfő estére meghirdetett tiltakozáson.

Széleskörű tiltakozást váltott ki egy múlt héten kiszivárgott törvénytervezet, ami megszüntette volna az NKA-t, ellehetetlenítette volna a független színházakat, és lényegében vétójogot adott volna a kormánynak az önkormányzati kőszínházak igazgatói kinevezéseiben. A törvénymódosítás ellen tiltakozó petíciót tízezrek írták alá, hétfő estére pedig demonstrációt is szerveztek színházi szervezetek és társulatok a kultúra függetlenségéért. A hétfőn benyújtott, felpuhított törvényjavaslatból végül kikerültek a legtöbbet támadott pontok, amit a tüntetés szervezői úgy értékeltek lapunknak, hogy „a kormány beijedt” és ők folytatják a tiltakozást.

A törvénytervezettel kapcsolatban az elmúlt napokban sokan megszólaltak Alföldi Róberttől, Ónodi Eszteren át Mácsai Pálig, mi most olyan színházi embereket kerestünk meg, akik eddig nem fejtették ki a véleményüket nyilvánosan.

"Nem értek egyet ezzel a tervezettel, mert az állam és a kormány nem a saját pénzét költi, hanem az enyémet, így nincs beleszólási joga a színházak működésébe. Bár beteg vagyok, de természetesen ott leszek este a Madách téren a tüntetésen"

– mondta Cserhalmi György a 24.hu-nak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.