2020. január 20., hétfő

FARKASHÁZY: UNGVÁRY KITŰNŐ TÖRTÉNÉSZ, DE „ELBORULT AZ AGYA”

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.01.17.


Farkasházy Tivadar szerint Ungváry Krisztián megkerülhetetlen demokrata és kitűnő történész, de Hősök? című könyve alapján „elborult az agya”. Reméli, hogy a Budapest ostromának szerzője hamar átdolgozza az említett munkáját.

Farkasházy Tivadar terjedelmes, a megszokott hangulattól eltérő cikkben foglalkozott a Hócipőben Ungváry Krisztián Hősök? – A budapesti csata német katonai elitje című könyvével, mert szerinte nem abban a történelmi megvilágításban mutatja be őket, ahogy azt az ember ismeretei alapján igazságosnak tartaná. A Megbeszéljük adásában Farkasházy azt mondta: Ungváry Krisztián megkerülhetetlen demokrata és kitűnő történész, akinek Budapest ostroma című könyvét több nyelvre lefordították, de nem tud finomabban fogalmazni, „elborult az agya”, és szeretné, ha ez minél előbb felszívódna.

A könyv a két legnagyobb német katonai kitüntetést megkapott 123 német tisztről szól a budapesti ostromban részt vevők közül. Ungváry azt írja, az említettek közül legalább öt ember érintett a zsidóüldözésben, Farkasházy szerint mindenki, mert „ha nem lettek volna itt, nem lett volna budapesti zsidóüldözés”. Egyébként a felük SS-tiszt volt, továbbá 17 Gestapo-tiszt, ők nem kényszersorozott sváb fiúk voltak, nekik jelentkezniük kellett – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.