2020. január 12., vasárnap

MARCI AZ AUSZTRÁLIAI TŰZBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2020.01.10.



  A kinti negyven fokból, amikor beültek az 
  autóba, a hőség fokozódott. Teljes erővel 
  működött a légkondi, Marci mégis úgy 
  érezte, mintha a füléhez egy hősugárzót 
  tartottak volna. És ez a terület, ahol 
  elhaladtak, még csak nem is a tűz központja. 
  Ausztráliában. Dobrás-Vincze Márton, az 
  ABC News ausztrál közszolgálati televízió 
  operatőre indult stábjával forgatni. Egy hétig j
  járták a katasztrófa sújtotta területeket.

  – Úgy képzeld el, hogy 30-50 kilométeres 

  tűzfrontok is vannak: ilyen hosszan egy 
  vonalban halad egy körülbelül harminc méter 
  magas láng. A legelőkön a szél sebességével is haladhat egy ilyen tűz, az erdőkben a tömör fafajták óriási hőtömege miatt lassabban – meséli Marci, aki az utóbbi hetekben gyakran jár az Új-Dél-Wales riviérájának tartott Batemans Bay környékére, ahol naponta üti fel a fejét egy-egy tűz.

Marci a barátunk, a haza neki most már Sydney. Évek óta ott él feleségével és két kislányával. Mondja, ott valamivel jobb a helyzet, csak az állandó füst keseríti a mindennapokat. Hirtelen jön, hirtelen megy. Volt, hogy a gyerekeket sem engedték iskolába. Ajtó, ablak csukva. Ma már minden családban van füstmérő, tudják ellenőrizni annak fokát.

Náluk most este fél tizenegy van, éppen hazaért, amikor telefonon beszélgettünk. Meséli, hazafelé megállt egy kávézónál, egyidőben egy nagy teherautóval. Nem telt bele negyedóra, és a kávézóból máris kaját, ruhát pakoltak a platóra. El van ragadtatva az ausztrál emberek segítőkészségéről, mert az szinte példa nélküli.

Még mielőtt erre rátérnénk, még egy érdekességet megtudok tőle. Amikor az első és a második tüzet emlegeti, muszáj megkérdeznem, ezt pontosan hogyan értsem. Úgy, hogy minden évben végigsöpör az országon a bozóttűz. Ez ott természetes, képzeljek akkora területet, mint mondjuk, Angliától Kijevig. Nagyon sok az erdő, nagyon sok a nemzeti park.

– Van egy növényfajta – mondja Marci -, aminek, ha a termése megég, akkor szaporodik; kinyílik a meleg hatására, és ha elég, akkor adja a tápanyagot a földnek. Most, a második tűzvész pedig már egyértelműen a klímaváltozás hatása, mert az eddiginél sokkal magasabb az országban az átlaghőmérséklet, ezért például a rengeteg kiszáradt növénynek elég egy szikra, és máris ég minden – állítja a barátunk.

Ausztráliában kétféle tűzoltóság van. A városi, az olyasforma, mint a magyar. Ezek az autók például elakadnának a földúton. Van a vidéki tűzoltóság, nekik van önvédelmi rendszerük, eszközparkjuk a tűzoltáshoz, a mentéshez. Önkéntesek, ingyen dolgoznak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.