2020. január 16., csütörtök

VÉGIG KELL VINNI A 7-ES CIKKELY SZERINTI ELJÁRÁST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.16. 


Erdogan, Putyin, Duterte - ebbe a társaságba, vagyis az autokraták közé sorolja a Los Angeles Times Orbán Viktort. Nemzetközi Lapszemle.

Az autokrácia Trump Amerikájában is megveti a lábát – állítja véleménycikkében a Los Angeles Times. Nem véletlenül dicséri az amerikai elnök rendszeresen azokat a nagyhatalmú vezetőket, akik ugyan választás útján kerültek pozíciójukba, de hivatalukkal visszaélve aláásták a demokratikus intézményeket. Trump már csak néhány lépésre van az új típusú autokratától. Merthogy a tipikus autokrata forradalom vagy katonai puccs útján kerül hatalomra. Azonban manapság – lásd a török Erdogan elnököt, a magyar Orbán Viktort, az orosz Putyint és a Fülöp-szigeteki Rodrigo Dutertet – választások útján lettek az ország első számú vezetői, aztán azonban hatalmuk kiterjesztésére a demokratikus intézményeket áldozták be. Trumpnak pedig szemmel láthatóan nagyon tetszenek ezek a módszerek. A cikk szerint már az amerikai alkotmányban sem lehet igazán bízni, mert ha Trump autokrata ösztöneire ráerősít a szenátus republikánus vezetője, akkor azon már az alkotmány sem segít. Ráadásul többségbe kerültek a konzervatív alkotmánybírák is, amit az orbáni igazságügyi rendszerrel vet egybe a szerző, s emellett az orbáni autokrácia második lába a média. A cikk a Trump elleni impeachment helyzetet elemzi, miszerint simán megúszhatja az elnök, nem találják majd bűnösnek az adott autokratikus rendszerben. A kérdés: vajon az amerikaiak időben ráébrednek arra, mi zajlik, vagy már most is késő?

Nem zavarja az uniós eljárás sem a lengyel, sem a magyar kormányt

Az osztrák szocdemek szóvivője szerint igenis végig kell vinni a 7-es cikkely szerinti eljárást, s minél hamarabb, annál jobb - adta közre a párt véleményét az APA osztrák hírügynökség. Merthogy még a procedúra sem zavarja se Magyarországot, se Lengyelországot abban, hogy ismételten megsértsék az uniós alapértékeket. Nem maradhat következmények nélkül a törvényszegés. És azzal kell kezdeni, ami a legjobban fáj: a pénzügyi támogatások megvonásával. A döntést mihamarabb meg kell hozni, mert az Unió jövője függ attól, hogy tudja-e garantálni és számonkérni a közös alapértékeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése