2020. március 22., vasárnap

A JÁRVÁNY JÓ OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.22.


Közhely, de ettől még alighanem igaz, hogy minden rosszban akad valami jó. Nincs ez másként az életünket jelen pillanatban évtizedek óta nem látott módon felforgató új koronavírus-járvánnyal sem. Persze sok függ attól is, miként reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre hosszú távon

Akár úgy is felfoghatjuk, hogy egy globális próbatétel ez, amire a mi életünkben még nem volt példa. Vajon innentől ez rendszeres lesz? – tette fel a kérdést a Norvég életünk szerzője.

„Tanulhatunk például, hogy hogyan viselkednek a különböző társadalmak, mennyire fegyelmezettek (már olvasni is ilyen cikkeket, hogy az ázsiai országok lakói sokkal inkább tudnak társadalmilag gondolkodni, mint például az európai népek), mennyire lehet számítani az adott közösség összetartására, mennyire szarunk bele, kivel mi fog történni.

Vagy, hogy egy ilyen világjárvány mennyire fogja taccsra tenni a gazdaságot, hol mekkora károkat fog okozni, melyek azok a területek ahol (turizmus) semmi esély sincs ilyen esetben a károk enyhítésére.

A gazdagok a feleslegesen összeharácsolt vagyonukkal vajon fognak valamit visszatörleszteni a társadalom nagylelkűségének? Ez tudom, erős így ebben a formában, de attól még szerintem igaz.

Itt jön el az igazság pillanata, hogy mik azok a foglalkozások, illetve ágazatok, amelyek kellenek a társadalmak, az élet, a Föld működéséhez. Mi a luxus (turizmus, ha így nézzük tök fölösleges, szinte csak a baj van vele), mi az, ami nélkül simán tud élni az ember.

Jó, nem olyan egyszerű ez, mert vannak összefüggések, van, ami függ a másiktól, de belátható, hogy leginkább a szolgáltatóipar az, ami nem szükséges az élethez.

Az egy luxus ilyen téren, tehát kell sajnálni? Kell megmenteni, még ha rengetegen is dolgoznak benne? Mert mit mondjon akkor egy olyan valaki (orvos, kutató, ápolónő, rendőr, tűzoltó, tanár, földműves, élelmiszergyártó, stb., de a politikus nem) akinek igencsak nagy felelőssége van a társadalom működésében, mégsem ennek megfelelő (tudom a piac szabályoz, persze, mert nincsen megfelelően szabályozva, a tőkésréteg a befektetők diktálnak, nem a társadalom a politikusokon keresztül - vagyis a politikusok nem jól végzik a dolgukat) a megbecsülésük mértéke erkölcsi és anyagi értelemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.