2020. március 22., vasárnap

„NE ÖLJ! MARADJ OTTHON!” – EGY MAGYAR FELHÍVÁSA AZ OLASZ HALÁLVÁROSBÓL

VÁLSZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.03.20.


Tegnap sokkoló képek, videók érkeztek a koronavírus európai epicentrumából, az észak-olaszországi Bergamóból: mivel a helyi krematórium-kapacitás már nem elegendő, katonai konvojjal szállították máshova a holttesteket. Ma a város túlzsúfolt kórházában forgatott drámai riport járta be a nemzetközi sajtót. A Válasz Online egyik előfizetője jelezte, hogy 30 éve Bergamóban élő magyar barátnője mindannyiunknak üzenne haza. Amikor felhívtuk, éppen egy mentő- és egy tűzoltóautó állt meg az utcájában, hogy a második emeletről kiemeljenek egy mozgásképtelen beteget. Ez ott most nem extrém, hanem mindenórás eset. Hosszan beszéltünk Gázner Anitával, majd öt pontba szerkesztettük a legfontosabb mondatait. Ő csak mesélni akart, de a szöveg felhívásszerű lett. Merthogy nincs mese: szembe kell néznünk a valósággal!

1. A szüleinket, nagyszüleinket háborúba vitték, sokan közülük haza sem jöttek. Neked csak magaddal kell harcolnod, magadat kell legyőznöd: maradj hát otthon, ha megteheted, és örülj, hogy a saját falaid között lehetsz! A mi küzdelmünk a vírussal is egyfajta háború, de legalább nem egymást ölik az emberek. Pontosabban: akik most képesek fegyelmezni magukat, akik potenciális fertőzöttként és fertőzőként tekintenek önmagukra, biztosan nem ölnek. Csak ők nem ölnek biztosan! Ezt a temperamentumos olaszok egy hónap alatt értették meg. Te értsd meg azonnal!

2. Ne csak akkor maradj otthon, ha öreg vagy – és ne is hidd el senkinek, tényleg senkinek, hogy a vírus csak az idősek dolga! Nálunk, Bergamóban vannak 40-es, 50-es éveikben járt halottak is, akiknek semmilyen más ismert alapbetegségük nem volt. Az igaz, hogy a fiatalabbak túlélési esélyei jobbak, de csak ha megfelelő orvosi ellátásban részesülnek. Tehát ők is ott fekszenek a kórházak szobáiban, várótermeiben, folyosóin, azaz „terhelik” az egészségügyi rendszert. Nehogy már össze kelljen omolnia az ellátásnak, hogy elhidd: ez nem nemzedéki kérdés, hanem össznemzeti, összemberi! Én itt élek Olaszországban – a mindenki által gazdagnak ismert északi részen. El sem tudom képzelni, mi lenne ma velünk, ha a koronavírus valamelyik szegény, rosszabb kórházakkal rendelkező déli tartományba tört volna be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.