2020. március 27., péntek

A KARMELITA KOLOSTOR CSAPDÁJA - KÁRPÁTI JÁNOS JEGYZETE

KLUBRDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.26.


Erősen megkérdőjelezném azt a majdhogynem konszenzust élvező feltételezést, hogy a magyar lakosságot szinte korlátlanul hülyének lehet tekinteni. Az igaz, hogy a közéleti kérdések iránt érdeklődők többsége azokat az elemzőket szokta inkább olvasni, akik jobbára az ő nézeteivel egybecsengően vélekednek. A másik oldal gondolataira elég kevesen kíváncsiak.

Van olyan vélemény, miszerint az ellenzék besétált a karmelita kolostor csapdájába, amikor nemet mondott arra, hogy Orbán Viktor időhatár nélkül kapjon felhatalmazást rendeletekkel történő kormányzásra. Ebből ugyanis a Fidesz propagandagépezete azt adja tovább az embereknek, hogy a galád ellenzék nemet mondott a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezésre. Az pedig, hogy az ellenkezés alapja a határidő-nélküliség volt, már nem jut el sokak tudatáig.

Ebből a véleményből az következik, hogy az ellenzéknek át kellett volna látnia a szitán, ravaszul megszavazni a korlátlan végrehajtói hatalmat, és akkor jól megfosztja a rendszer manipulátorait egy álságos rágalom terjesztésének a lehetőségétől.

Tisztelettel kérdezem: és akkor mi van, ha ettől megfosztja őket? Találnak majd másikat. Mindig találtak. Másfelől pedig erősen megkérdőjelezném azt a majdhogynem konszenzust élvező feltételezést, hogy a magyar lakosságot szinte korlátlanul hülyének lehet tekinteni. Az igaz, hogy a közéleti kérdések iránt érdeklődők többsége azokat az elemzőket szokta inkább olvasni, akik jobbára az ő nézeteivel egybecsengően vélekednek. A másik oldal gondolataira elég kevesen kíváncsiak.

Itt azonban szeretnék szó szerint idézni egy meglehetően ismert jobboldali, konzervatív politológust: „az európai demokratikus államéletet civilizációs mérceként magáénak tudó vezető csakis határozott időre, határozott felelősségi keretek mellett vállal, és vállalhat állam- és nemzetvezetést háborús és veszélyhelyzeti időkben is.”

Eddig az idézet. Most már szabaduljunk meg attól az ostoba tételtől, hogy birka néppel mindent el lehet fogadtatni. Figyeljünk a túlpartra is. Közelebb van, mint gondolnánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.