2020. március 3., kedd

ÁNGYÁN ÚJABB FÖLDJELENTÉSE IS A KORMÁNY PORHINTÉSÉT IGAZOLJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.03.03.


Baranyában is főként a kormányhoz lojális politikusok és nagyvállalkozók voltak a 2016-ban lezárt földárverések nyertesei.

Baranya megye sem lóg ki a sorból: az egyébként a maga 9369 hektár eladott állami földdel a középmezőnyhöz tartozó térségben is főleg a nagygazdaságot vezetők, vagy a politikából ismertek szerezték meg a 2015 végén meghirdetett állami földterületek 57 százalékát. A kihirdetett 197 nyertes közül a földrészletekből a legnagyobb szeletet, 4900 hektárt összesen 49 licitálón keresztül 27 érdekeltség szerzett meg – írja legfrissebb elemzésében Ángyán József.

„Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között találunk olyan cégtulajdonosokat is, akik – a földforgalmi törvény abszurd szabályozása folytán, lakhelyüktől és foglalkozásuktól függetlenül – cégük székhelye jogán válhattak úgy „szerzőképes helyi földművessé”, hogy helyben akár sohasem jártak és/vagy a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik” – fogalmaz az agrártárca volt államtitkára, aki 2012 elején éppen amiatt távozott, mert úgy ítélte, a Fidesz-kormány a kisbirtokok helyett az agrároligarchákat támogatta.

A szakpolitikus megyénként elemzi a földárveréseket, a mostaniból az is kiderül, hogy a kormányzati propagandával ellentétesen, nem piaci áron keltek el a földrészletek, hanem licit nélkül, kikiáltási áron adta el azokat az állam. (Jelenleg is hirdetnek egy 120 hektáros területet Baranyában, ahol 55 hektár halastavat, 30 hektár szántót, és ugyanennyi legelőt árulnak 496 millió forintért.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.