2020. március 3., kedd

VAN DINAMIKA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.02.28.


A közmunkaprogram lehetett volna a Fidesz-kormány sikerprojektje is akár, de nem lett. Az alapgondolat szerint a segélyeken élő tömegből azokat, akik erre állapotuknál fogva alkalmasak, először bevonják a programba, egyszerűen elvégezhető munkát kapnak, majd egy idő után továbbképezik őket, végül visszavezetik a versenyszférába. Ez az alapgondolat kiváló lenne, ha valóban ez lett volna a mindenképp követendő cél, és nem pedig az, ami javarészt lett belőle: részben a rekordszámú közmunkással kozmetikázták a foglalkoztatási mutatókat.

A hivatalos adatok szerint 2016 szeptembere és novembere között 4,4 millió magyarnak volt bejelentett és ismert munkahelye, bár közülük 221 ezren közmunkában dolgoztak, 115 ezren pedig külföldi munkahelyen, de az adatfelvétel módszertana miatt foglalkoztatottnak számítottak. Ez azt jelenti, hogy ha a közmunkások és a külföldön dolgozók nem javítják fel az adatokat, akkor összesen nagyjából négymillió-hetvenezren dolgoztak itthon az elsődleges munkaerőpiacon. 2016-ban volt a programba fektetett pénz a legtöbb – 340 milliárd –, viszont 2017-re már 325 milliárdra csökkent a program finanszírozása. Idén aztán ez a folyamat drasztikusan fölgyorsult: a már tavalyra180 milliárdra csökkent keret idén 140 milliárdra fogy. A március elsejétől induló közmunkaszezon előtt a településeknek el kell dönteniük, kiket foglalkoztatnak tovább, és kiket tesznek az utcára a közmunkaprogramban foglalkoztatottak közül. Márpedig a településeknek szükségük lenne munkaerőre.

Vajon miért épít vissza a kormány ennyire drasztikusan olyan programot, amivel nyilván sok baj volt, de mégiscsak jövedelemhez juttatott embereket, és a kistelepüléseknek is segít? Nem tudni, de azt látni, hogy a közepesnél hosszabb távon ható tervek végét mintha nem lenne képes kivárni. Meghirdeti, előzetesen sikerpropagandát épít rá, aztán kihátrál belőle...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.