2020. március 2., hétfő

ELENA CEAUŞESCU NYOMDOKAIN HALADUNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.02.


Elena Ceauşescut 1974-ben választották a Román Akadémia tagjává. A Kárpátok Géniuszának felesége mindössze elemi iskolákat végzett. Ennek ellenére, előbb vegyészmérnök lett, majd a kémia doktora, végül akadémikus. Intellektuális szárnyalásának csúcsán, hivatalos megszólítása a következő volt: „akadémikus, doktor, mérnök Elena Ceauşescu”. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben a lányát – a matematikusi és fizikusi végzettséggel rendelkező – Katyerina Tyihonovát nevezte ki a Moszkvai Állami Egyetem új mesterséges intelligencia-kutatóintézetének vezetőjévé. Áder János magyar államfő sem akart kimaradni a jóból: ő Pelczné Gáll Ildikóból faragott egyetemi tanárt, akit ettől kezdve megillet a professzor asszony megszólítás.

Pelczné Gáll lldikó jelölését az ilyen ügyekben illetékes szakmai bizottság, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság nem támogatta, ám Áder János államfő túltette magát ezen a nehézségen, és gond nélkül egyetemi tanárrá nevezte ki az egykoron Orbán Viktorhoz közel álló, országgyűlési képviselőként, majd Európai Parlamenti képviselőként munkálkodó Pelcznét.

Nem tudni, Áder János mennyit tépelődött, mielőtt odakanyarította nevét Pelczné kinevezési okmánya alá. Az eddigi gyakorlat alapján, azt kell gondolnunk, hogy nem voltak emiatt álmatlan éjszakái az államfőnek. Áder eddig ugyanis gyakorlatilag mindent aláír, ami formailag aláírhatónak mutatkozik. Korábban még jobban adott a látszatra, néha olyan is előfordult, hogy futott egy kört, és visszaküldte a parlamentnek, mely testület aztán változtatás nélkül újból elétolta a szöveget, és Ádernek ekkor már nem volt más mérlegelési lehetősége, minthogy aláírja.

Most bizonyára lett volna más választása is. Például az, hogy nem Nicolae Ceausescu és Vlagyimir Putyin elvtársak nyomdokain halad, hanem úgy viselkedik, mint egy uniós tagállam parlamentje által, vagyis demokratikusan megválasztott államfő. Meglett volna a lehetősége, hogy visszadobja Pelczné kinevezését, mondván, nem felel meg a szakmai kritériumoknak, talán még hezitált is valamelyest – nem tudjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.