2020. március 28., szombat

HOL A TELJESÍTŐKÉPESSÉG HATÁRA? – KINCSES GYULA, A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKE: NINCS AKADÁLYA, HOGY NÖVELJÉK A TESZTEK SZÁMÁT

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.03.28.


A Magyar Orvosi Kamara kitart korábbi javaslatai mellett: a lakhely elhagyásának korlátozásával is radikálisan csökkenteni kell az emberek érintkezésének lehetőségét. Olyan ellátóhelyeket kell kijelölni, amelyek lehetővé teszik, hogy a légúti panaszokkal jelentkezők a többi betegtől elkülönítve kapjanak ellátást. A teszteket a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatban állók esetében mindig végezzék el. Az aktuális helyzetről a kamara elnökét, Kincses Gyulát kérdeztük, akit tavaly év végén az orvosi kamara majdnem ötvenezer fős tagságát képviselő küldöttgyűlése kétharmados többséggel választott meg.

A kommunikációs államtitkár a hónap közepén még keményen konfrontatív választ adott az orvosi kamara indítványaira. Változott-e a helyzet, kialakult-e megfelelő együttműködés?

Volt egy rossz mondat, amiért mi nem vettük fel a kesztyűt, és ezen szerencsére azóta mindenkinek sikerült túllépnie. Eljutottunk az együttműködés szakaszába, hiszen a Magyar Orvosi Kamara tizenegy pontos javaslatcsomagjából egyre több valósul meg. Azt gondoljuk, hogy most az együttműködés ideje van, de ez nem csökkenti eltökéltségünket, hogy kiálljunk kollégáink és betegeink védelmében. Egyszerre küzdünk a jobb védőeszköz-ellátásért és azok optimális felhasználásáért.

Hogy áll a magyar egészségügyiek védelme? Már tudjuk, hogy Olaszországban az orvosok, ápolók 10-15 százaléka az első napokban megfertőződött. Nálunk mi a helyzet?

Az orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet védelmének kétféle eszköze van. Az egyik, hogy lássuk el őket a megfelelő védőeszközökkel. Ebben voltak és vannak gondok. Sajnos a szükséges minőségű és mennyiségű maszk, védőruha biztosítása Európában mindenütt gondot jelent, de az újabb nagyobb szállítmány bizonyosan enyhíti a gondokat. Nem tudjuk azonban, hogyan alakul a gyártók és a betegség terjedésének versenyfutása. Fel kell készülnünk arra is, hogy az előírásokat az élethez kell igazítani, vagyis amikor nincs annyi védőfelszerelés, mint amennyit normális időben előírnak a szabályok. Most életszerű, de az elérhető biztonságot garantáló előírásokra van szükség. Meg kell határozni, hogy ilyenkor mi a védekezés még elfogadható szintje. A mostani körülmények között kell a még lehetséges maximális biztonságot nyújtanunk az egészségügyi dolgozók és a betegek számára is, és minden rendelkezésre álló védőeszközt használni kell...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.