2020. március 19., csütörtök

KORONAVÍRUS: MAGYARORSZÁG ACHILLES-SARKAINAK KELL MOST HELYTÁLLNI

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2020.03.19.


A magyar kormánynak vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állította, csökkentette a sebezhetőségét, vagyis válságállóbbá tette az országot. Azonban voltak komoly hiányosságai is, mégpedig az oktatásban és az egészségügyben, amit évek óta hangsúlyoznak a szakértők. És most egy olyan válság előtt állunk, ahol a magyar gazdaság Achilles-sarkait éri a kihívás, a koronavírus ugyanis ezt a két alulfinanszírozott szektort teszi próbára.

A magyar makrogazdasági helyzet rózsásnak tűnik. A GDP-gyorsan növekedett az elmúlt években, a foglalkoztatás a rendszerváltás óta nem látott rekordra emelkedett, a munkanélküliség mélyben, az államadósság és a külföldiek kezében lévő adósság szépen csökkent, igaz, a fizetési mérleg többlete elolvadt a „magas nyomású gazdaság” miatt. Vagyis a magyar gazdaság összességében jól nézett ki a koronavírus-járvány előtt. Kívülről egyetlen szépséghibája a makroképnek, hogy a költségvetési politika prociklikus és a monetáris politika ultra laza volt, vagyis az anticiklikus gazdaságpolitika tere elég mérsékelt.

A mostani válságban azonban nem csupán a makrogazdasági helyzet a lényeg, hanem az, hogy a krízis által erőteljesen érintett területek (az oktatás és az egészségügy) miként teljesítenek. Ezeknek a fenntartását a társadalom az államra bízza, ahogy a rendvédelmi szervezetekét is, bízva abban, hogy amikor kell, helytállnak.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY VÉGSŐ SORON EGY OLYAN BLACK SWAN (NAGYON ALACSONY KOCKÁZATÚ, DE PUSZTÍTÓ HATÁSÚ ESEMÉNY), AMIRE EGYETLEN ORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYI VAGY OKTATÁSI RENDSZERE SEM VOLT FELKÉSZÍTVE.

Ezt mutatja, hogy a fejlett, nyugat-európai országoknak sincs rá megfelelő válaszuk, azonban Dél-Korea példája alapján nem lehetetlen a sikeres védekezés. De lássuk, mi a helyzet Magyarországon, amikor életbe lépett az iskolák látogatási tilalma, az állami egészségügyi rendszert járványhelyzetre igyekeznek átkapcsolni, 58 megbetegedést diagnosztizáltak szerdáig, és az operatív törzs a napokban többszáz új esetre számít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.