2020. március 22., vasárnap

SZÉKELY ÉVA ÁTÉLTE A LEGNAGYOBB CSODÁT, AMI EMBERREL MEGTÖRTÉNHET

INDEX / ALAPVONAL BLOG
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2020.03.22.


Szőke Kató győzelme után két nappal jött Székely Éva aranyérme az 1952-es helsinki olimpián. Az sem lett volna meglepetés, ha három magyar áll a dobogón a 200 méteres mellúszásban, de Killermann Klára végül egy hajszállal lecsúszott a bronzról. Székely 1956-ban, Melbourne-ben a második helyen zárt, nagyon hiányzott neki az itthon maradó kislánya, Andrea.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet szerzett. A tokiói olimpia július 24-i nyitányáig a győztesekről emlékezünk meg.

Székely Éva 11 éves volt az 1936-os berlini olimpia idején, és nagy hatással volt rá az a rádióközvetítés, amely Csik Ferenc 100 gyorson szerzett aranyát kürtölte világgá. A siker hatására még ott, a csillaghegyi strandon elhatározta, hogy egyszer majd neki is el fogják játszani a Himnuszt.

ZSIDÓ SZÁRMAZÁSA ÉS AZ ELFOGADOTT DISZKRIMINÁLÓ TÖRVÉNYEK MIATT AZ USZODÁBA NEM MEHETETT 1940-TŐL. A HÁBORÚ ALATT MUNKASZOLGÁLATOS LETT, VECSÉSEN TANKCSAPDÁKAT KELLETT ÁSNIA. CSONTIG SEBES VOLT A LÁBA, KUTYAÓLBAN LAKOTT NOVEMBERBEN, KONZERVES DOBOZBÓL MOSAKODOTT.

Amikor terelték őket, felpattant egy villamosra, és nem vették észre, így szökött meg. A villamoson őt kiszúró férfinak annyit mondott, ha feljelenti, lelövik a nyilasok. A férfi nem szólt semmit, csak hogy vegye le a kabátjáról a sárga csillagot. Ha nem így tesz, lehet, hogy ő is a Bergen Belsen-i koncentrációs táborba kerül, ahogy sokan mások sorstársai közül.

Megsúgták neki, hogy a Benczúr utcába menjen, van ott egy védett ház, ahol nem eshet bántódása. Ott is edzett, lépcsőzött fel és le, azt hitték, megtébolyodott, holott csak karban szerette volna tartani kondiját, így erősítette a lábait. Az olimpiai győzelem lebegett akkor is a szeme előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.