2020. március 23., hétfő

NEM KATONÁKAT KELL BEVETNI VÍRUS ELLEN, HANEM MEGFELELŐ EGÉSZSÉGÜGYET - NINCS SZÜKSÉG AZ ALKOTMÁNYOS KERETEK FELSZÁMOLÁSÁRA ÉS A FÜGGETLEN SAJTÓ MEGFÉLEMLÍTÉSÉRE A HATÉKONY INTÉZKEDÉSEK MEGHOZATALÁHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.23.


Nem vagyunk járványügyi szakemberek, ezért nem tudjuk szakmai szempontbol részletesen megmondani, hogy egy járvány esetén mire van szükség, és mire nincs. De azért néhány dologról ki tudjuk jelenteni ezt. Az biztos, hogy járványt katonasággal még nem győztek le. A vírusok ellen a fegyverek hatástalanok, aki fegyvereket és katonákat mozgósít, az nem a vírusok, hanem emberek ellen teszi. Ha az ország vezetője teszi ezt, akkor azt saját népe megfélemlítésére használja. Páncélosok, katonai járművek, géppisztolyok nem fogják megállítani a láthatatlanul terjedő vírusokat, legfeljebb bekapcsolódnak a vírusok terjesztésébe. Ilyenkor nem szaporítani, hanem csökkenteni kell az érintkezők és az érintkezési felületek számát, nem növelni. A lakosságra vonatkozó rendelkezések betartatására a rendőrség hivatott, és nem lehet ez másképp járvány esetén sem.

Ez is csak úgy lehetséges, ha egészen pontosan meghatározzák, hogy mit lehet tenni, és mit nem, megindokolják, hogy miért, és kérik a lakosság együttműködését. A rendelkezések megszegése esetén kilátásba helyezett szankciókat pedig világosan közlik, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mit tehet, és mit nem, illetve a szabályok be nem tartása esetén milyen szankciókat kockáztat. Ezeknek arányban kell lenniük a veszélyhelyzettel, illetve a helyzet súlyosságával. Katonáknak ehhez semmi közük, mert a katonaságot nem saját polgárai, hanem idegen fegyveres ellenség ellen tart fenn az állam.

Amire biztosan nincs szükség egy járvány megfékezésére, az a jogállam felszámolása (a jogállami díszleteinek lebontása), és konkrétan egy diktatúra bevezetése. Amikor egy kormányzó hatalom a törvények és mindenféle ellenőrzés fölé helyezi magát, megszünteti az alkotmányos korlátokat, és polgárainak jogait önkényesen korlátozhatja, azt diktatúrának nevezik. Ahol kimondják, hogy a hatalomnak semmiféle törvényt nem kell betartania, az a hatalom önkényes és zsarnoki. Semmiféle járvány nem indokolja az alkotmányos keretek megszüntetését, amelyek jószerivel eddig is csak formálisak voltak.

Amire egy járvány leküzdéséhez nincs szükség, az a viszonylag még szabad és független sajtó megfélemlítése, a vélemény- és a szólásszabadság felszámolása, a sajtó ellenőrző szerepének, és a lakosságot szolgáló és képviselő funkciójának eltörlése. A sajtó a polgárok egyetlen lehetősége, hogy a lakosság információt szerezzen, tájékozódjon, illetve a véleményét, az akaratát kifejezze, képviselje, továbbítsa a hatalom felé. Egy járvány nem lehet ürügy arra, hogy újságírókat börtönbüntetéssel fenyegessenek meg azért, mert leírják és bemutatják a valóságot. Eddig párhuzamosan működött a kormánypropaganda és a viszonylag szabad sajtó, amelyben azért megjelent a valóság egy halvány mása. A járványra hivatkozva nem lehet ezt a pislákoló fényt is kioltani, mert a propaganda az embereket sötétségbe borítja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.