2020. április 28., kedd

A RENDŐRSÉG BOHÓCOKAT KERGET, A KONTEÓCSATORNÁK ZAVARTALANUL NYOMJÁK A KORONÁS HÜLYESÉGET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.04.28.


Hiába a rémhírterjesztésre vonatkozó törvényi szigorítás, a koronavírus-járványra építkező fantazmagóriákat szabadon terjesztik a magyar online összeesküvéselmélet-univerzum konteógyárosai. Az összeesküvés-elméletek burjánzására ráépült kattintásvadász aktivista-vállalkozói szféra villámgyorsan lefordítja a nemzetközi hülyeségeket, köztük a dezinformációs célúakat is. A hülyeségáradat partján élelmes kufárok kínálgatnak az immunrendszer-erősítő táplálékkiegészítőket és 5G-protektorokat jó pénzért.

Orbán Viktor kormánya nemrégiben kapott egy olyan jogi lehetőséget, amivel — ha szeretné — legalább a leghúzósabb álhíreket terjesztő, külföldi domaineken bejegyzett anonim szájtokat működtető magyarok körmére tudna csapni. Ez az eszköz a népszerűen csak felhatalmazási törvénynek becézett jogszabályban foglalt, a rémhírterjesztés tényállását kiterjesztő új gumiparagrafus. Az új szabály szerint olyan ember is büntethető, aki állíthat akár valós tényt is “elferdítve”, de az állítása alkalmas arra, hogy “a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

Az új gumiszabály előnye, ami a hátránya is: hogy gyakorlatilag akárkivel szemben alkalmazható, aki az interneten bármit ír vagy mond a koronavírusról. Egy még februárban, a régi szabályok alapján indult, kamuhír-szájtokat futtató figurák ellen zajló nyomozás kivételes példája mutatja, hogy a magyar hatóságok fel tudnak számolni ilyen hálózatokat, ha akarnak. Bár a konkrét esetben éppenséggel elképzelhető, hogy álhírvadász civilek segítségére szorult a Nemzeti Nyomozóiroda.

Az álhír-univerzumban gátlástalan profithajhászásáról és teljesen légből kapott “híreiről” ismert csapat — legendás például a Mészáros Lőrinc egy kitalált beszólására épülő, de Vajna Tímeát, Damu Rolandot, Jakupcsek Gabriellát és Bálint gazdát is felvonultató, öt cikkben feldolgozott sagájuk, aminek semmilyen valóságalapja nem volt — szájtjai (Tv2-friss.com, Nlcafe.me, Blikkruzs.me stb) ugyanis a Fakepalm önszerveződő álhírvadászai szerint szoros átfedéseket mutattak a csapat nyomozásával tavalyelőtt lebuktatott orosházi álhírtanárnő birodalmával (Kaprazatos.club, Tudasfaja.club stb).

Anno a Fakepalm a rendőri nyomozás érdekeire hivatkozva tartott vissza néhány infót a saját kutakodásából. Most az egész archívumuk elérhetetlen, feltehetően hasonló okból.

Akárhogyan is, az álhíres csapat lekapcsolását nem követték továbbiak. Az új szabályozás életbe lépése óta mindössze két új rémhírterjesztéses nyomozásról adott hírt a rendőrség: az egyikben egy rosszakarója által feljelentett, konteós körökben ismert pécsi férfi a gyanúsított, a másikban pedig egy sajóvelezdi férfi, aki egy rossz minőségű Youtube-videóban, viszonylag összefüggéstelenül beszélt arról, hogy a Biblia alapján ennyire veszélyes koronavírus nem létezhet; Orbán Viktornak át kéne gondolnia ezt a dolgot, mert rossz hatással van a gazdaságra; az emberek pedig inkább menjenek ki az utcára – a második eljárás külön szépsége, hogy a férfi 15 éves lánya is gyanúsított, mert felvette és feltöltötte a modern technológiával nyilvánvalóan hadilábon álló apa monológját...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.