2020. április 28., kedd

MILLIÁRDOKBÓL ÉPÍTHETNEK LUXUST A MÉSZÁROSÉK ÁLTAL ÜZEMELTETETT FÜREDI KEMPINGBE

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.04.28.


Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

3,2 milliárd forint egyedi támogatást kér a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a fideszes Bóka István vezette Balatonfüred a kemping turisztikai fejlesztésére, hogy „a jelenlegi, a városimázst is romboló állapotokat megszüntesse”.

A város tulajdonában lévő, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett kemping 4,3 milliárdos felújítását két részletben valósítanák meg – derül ki a képviselő-testület márciusi 11-i határozatából. Első körben a kempingben található motelépületet újítanák fel: konferenciatermet és mélygarázst képzeltek el ide, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket”. Az első ütem becsült költsége 1 milliárd 481 millió forint, ebből az önkormányzat 225 millió forint önrészt vállalna.

Az első ütem konkrét terveinél jóval drágább és homályosabb a második ütemre igényelt 1 milliárd 943 millió forint egyedi támogatás, amelyhez az önkormányzat 880 millió forintot tenne hozzá.

Mint írják, a második ütem lehetővé tenné „a teljes terület megújítását, szolgáltatásfejlesztést, kereskedelmi és vendéglátó funkciók megújulását és a teljes környezetrendezést”. Az önkormányzat szerint a beruházást különösen indokolttá teszi a Kék Szalag sétány és a vitorláskikötő fejlesztése, aminek elemei közvetlenül kapcsolódnak az épülethez.

Később nyitnak a Balatontourist kempingjei

Eredetileg április végén nyitott volna ki a Balatontourist kempingjeinek nagy része, de a veszélyhelyzet miatt csak május 15-étől fogadják a vendégeket. A zamárdi, a siófoki és a zalakarosi kemping viszont zárva marad. A füredi kemping a tervek szerint október 4-ig tart nyitva.


Nehéz már követni, hogy mi történik a balatonfüredi kempingben, ahol nagyban építik a 142 hajó fogadására alkalmas kikötőt közel kétmilliárd forint uniós pénzből, valamint itt épülhet fel az a 66 szobás, négycsillagos hotel, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szabadics Zoltán SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.-je. Az előterjesztésben a polgármester meg is jegyzi, hogy terveik kapcsolódnak a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében folyó szállodafejlesztéshez.

A fenti számokból már érzékelhető is a most eltervezett beruházás mérete: többe kerül ugyanis a füredi kemping felújítása, mint amennyibe a 142 hajós kikötő és a szálloda felépítése.

A március 11-i előterjesztés szerint a város célja:

- a kemping területének teljes, minőségi megújítása, azon belül a szolgáltatás- és szálláskínálatának fejlesztése,
- a kemping márkapozíciójának igazítása a város márkaképéhez,
- a szezon meghosszabbításának támogatása a konferencia- és rendezvényturizmus erősítésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.