2020. április 21., kedd

BEINDULT AZ NHP HAJRÁ! - A BARÁTI BANKOK MÁR LÉPTEK IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.21.


Tegnap jelentek meg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára igényelhető Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) részletes feltételei, de már több bank is jelezte: tárt karokkal várja a kölcsönigénylőket. Kérdés persze, hogy valóban hozzájuthatnak-e majd olyan cégek is a kölcsönhöz, amelyek nem ápolnak jó kormányzati kapcsolatokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi kamatdöntő ülésén, április 7-én határoztak a Növekedési Hitelprogram újraindításáról is. A keresztségben az NHP Hajrá nevet elnyert konstrukció új forrásként 1000 milliárd forintot helyez ki, amihez még hozzájön 500 milliárd forint az NHP Fix keretéből. A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású kölcsön – tette közzé az MNB – az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei, így a kamat mértéke és a lebonyolítás módja tekintetében megegyezik az NHP korábbi szakaszaival és a megszűnő NHP fix konstrukcióval. Számos könnyítés akad azonban. Bővül a beruházási hitelek felhasználási köre, a maximális futamidő 20 évre hosszabbodik, a hitelek lehívására pedig a szerződéskötést követően 3 éven belül van lehetőség. A minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, ami elvben tényleg a legkisebbek segítését tenné lehetővé, kérdés viszont, hogy adnak-e a bankok ekkora kölcsönt. A maximális hitelösszeg egyébként 20 milliárd forint (na ugye, hogy mennyire a kicsi cégek a célcsoport)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.