2020. április 23., csütörtök

LÉLEGEZTETŐGÉPENKÉNT ÖTMILLIÓ FORINT ELTŰNIK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.04.23.


Totális káosz jellemzi a – rendelkezésre álló, az országba már beérkezett, s a majd beérkező – lélegeztetőgépek számáról és költségéről nyilvánosságra hozott információkat. Orbán Viktor április 10-én azt mondta, hogy „lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re” – ám három nappal korábban, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 14 490 lélegeztetőgépet rendeltek. A különbözettel megegyező, több mint hétezer gép pedig – a többi nyilatkozat alapján biztosan állítható – nincs az országban. Csak nem véletlen a homály? A gyanút erősíti, hogy a rendelkezésre álló kevés információból kiindulva, az látszik, hogy akár 4-6 milliós túlszámlázás sem kizárt gépenként.

A koronavírus-járvány elleni védekezésre szánt kassza felülről nyitott – mondták Orbánnal az élen többször is, kormányzati emberek. Ennek persze nem azt kellene jelentenie, hogy nyitott a trükközésre, a túlszámlázásra, a mutyira és a magánzsebek tömésére. Pedig erős a gyanú, hogy ez mind előfordul ezekben a napokban Magyarországon.

Ahogy tegnap már megírtuk: utánaszámolva: a lélegeztetőgépekre, sebészi maszkokra, ruhákra és izolációs köpenyekre, továbbá maszkokra, sapkákra, kesztyűkre és tesztekre fordított kiadások nem haladhatták meg a 140 milliárd forintot. Ha pedig igaznak vesszük Szijjártó Péter állítását, miszerint április 16-áig bezáróan, „az elmúlt csaknem másfél hónapban 500 milliárd forintot költött a magyar állam egészségügyi eszközök beszerzésére, védekezésre” (Hír TV Magyarország élőben, 2020. április 16.), akkor bizony sok százmilliárd forintnyi hiányzik (s azóta eltelt egy újabb hét, ami alatt folyamatosan a beérkező újabb és újabb szállítmányokról szóltak a hírek)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.