2020. április 30., csütörtök

„MINTHA NEM KAPNÁNK LEVEGŐT” – ZENÉSZEK, ZENEIPARI SZAKEMBEREK A RENDEZVÉNYSTOPRÓL

HVG ONLINE / KULT
Szerző: NÉMETH RÓBERT
2020.04.30.


Augusztus 15-ig egyetlen 500 fősnél nagyobb tömegrendezvényt sem tarthatnak meg, jelentette be ma a kormány. Hazai zenészeket, zeneipari szakembereket és újságírókat kérdeztünk arról, hogyan éreznek most, miként érinti munkájukat, alkotói tevékenységüket a bejelentett korlátozás és hogy középtávon mi lehet a következménye annak, amilyen helyzetbe a hazai zeneipar került.

A most bejelentett döntés nem valaminek a kezdete, hanem egy újabb stáció a hazai zeneipart már több hete érintő vesszőfutásban. A zenészeket, menedzsereket, szervezőket, turnémenedzsereket, kiadókat és a sokszínű technikai személyzetet, a háttéripart (roadok, szállítók, technikusok, fénytechnikusok, és így tovább) magában foglaló iparág ugyanis a járvány és az abból következő válság első pillanatában omlott össze, vált gyakorlatilag a földdel egyenlővé.

„Reméljük, hogy visszakaphatjuk a régi életünket”

„Az én esetemben a Sziámi AndFriendset és Bródy János zenekarát is súlyosan érinti az összes jelenlegi korlátozás, de nyilván értjük, aggódunk és elfogadjuk” – mondja Kirschner Péter gitáros-producer. „Valójában az ember próbál úgy csinálni, mintha a helyzet elfogadható vagy normális lenne. Ahogyan rövid idő alatt megszoktuk, hogy megváltozott minden és ahogyan egyetlen apró jó hír-morzsa hallatán mind fellélegzünk egyszerre. Az, hogy a fesztiválszezon lényegében elmarad, az körülbelül olyan, mintha nem kapnánk levegőt. Nemcsak egzisztenciálisan, úgy is, de, sőt, inkább spirituálisan. Nem tudom, milyen állapotban leszünk a lelkünkben augusztusban vagy szeptemberben mi, zenészek, színpadmunkások, szervezők, és hogyan fogunk visszatérni a színpadra. Na és persze hogy miről fogunk dalokat írni. Erre kíváncsi is vagyok, hogy ez a trauma mit hoz ki végül belőlünk és az új dalok mit adnak majd a nézőknek. Nyilván ki kell majd írni magunkból, ez művészi kihívás lesz a javából. Ha addig élünk is.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.