2020. április 12., vasárnap

NAGY BEJELENTÉS, NAGY HOMÁLY – MIRE LESZ ELÉG ORBÁN VIKTOR GAZDASÁGI MENTŐCSOMAGJA?

168 ÓRA
Szerző: MIKLÓSI ZSIGMOND
2020.04.12.


Jókora késéssel, de Orbán Viktor beadta a derekát: lesz bérkompenzáció Magyarországon is. Az idei költségvetést rendeleti úton módosítják. Ehhez olyan ágazatok befizetését várják, amelyeket kedvtelve sarcol meg a kormányfő, ilyenek a bankok és a multinacionális üzletláncok. Eközben Palkovics László lett a fő gazdaságstratéga.

A magyar kormány is felébredt, az európai országok közül utolsóként maga is megalkotta a gazdaságvédelmi csomagját. Valójában nem a mostani néhány hetes késedelem az elgondolkodtató, hanem az, hogy bebizonyosodott:
egy-egy korábbi esztendő látványos gazdasági növekedése elaltatta a kormányzat figyelmét, a buborék kipukkant.

Mérvadó közgazdászok folyamatos figyelmeztetése ellenére nem tartalékoltak a nehezebb időszakokra. A koronavírus-járvány várható gazdasági kárstatisztikájának levonására még nem érkezett el az idő, az azonban már világosan látszik, hogy a Fidesz képtelen megszabadulni gazdaságpolitikájának rövid távú szemléletétől. A válság hatásainak orvoslási időszakában is fontosnak tartják az Európai Unió lépéseinek megkérdőjelezését, a saját lábon állás hamis teóriájának védelmét, és a klientúra töretlen gyarapodásáról való gondoskodást, válságállóvá tételüket.

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvont és átcsoportosított a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre, ecsetelte a rendkívüli Kormányinfón elképzeléseiket Gulyás Gergely. Ehhez természetesen a 2020. évi központi költségvetést is módosítani kell, amit feltehetően az Országgyűlés megkerülésével rendeleti úton fognak végrehajtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.