2020. május 23., szombat

NEM RADIKÁLIS, HANEM PSZICHOLÓGUSI SZEMLÉLET A HOMOSZEXUALITÁSRÓL

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM 
- KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.05.23.


Hogyan lehet a vallást és a homoszexualitást egyszerre átélni? Hogy dolgozza fel az ember ennek a két tényezőnek együttállását, mennyiben értékeli át egyiket a másik alapján? És végül: a folyamatban milyen más emberi értékek sérülnek, milyen neurotikus tünetek jelentkezhetnek? Ilyen kérdésekre válaszol dr. Ritter Andrea szakpszichológus nemrég megjelent könyve, ami egy valós páciens esetét mutatja be.

A könyv főszereplője a harmincas éveiben járó Tamás, aki meleg és vallásos – ezt a két tulajdonságot pedig nem tudja összeegyeztetni, ezért kényszeres tüneteket produkál, hipochonder és túlérzékeny. Azért, hogy megfejtsék a kettősség okát és a megtalálják a megoldást ezekre a problémákra, a páciens és a szakember különböző pontokat boncolganak együtt: a múlt, a család, a félelmek és a bizalom témakörét.

Dr. Ritter Andrea: El(ő)bújás – Egy meleg férfi útja az önelfogadásig
2020, HVG Könyvek
133 oldal, 2500 Ft


A szerző Tamás történetén keresztül mutatja be, hogy a melegségnek, a kisebbségbe tartozásnak milyen hatása lehet egy ember életére – de ezen kívül rengeteg más pszichológiai jelenséget is behoz: a transzgenerációs traumákat és az érzelmi bevonódást is megmagyarázza például. Leírja az LMBTQ+ mozaikszó történetét és jelentését, a melegek történelmi szerepét a társadalomban, és a rájuk vonatkozó törvényeket a világban. Rengeteg könyvet és filmet idéz, vagy ajánl azoknak, akiket érdekel a téma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.