2020. június 18., csütörtök

A FRISS MAGYAR NARANCS - LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.06.18.


Interjú
„Nem magunkat féltjük”
Janisch Attila filmrendező

Eldőlt, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) is kiszervezi a kormány az állami felsőoktatási intézmények közül. Az intézmény hirtelen jött modellváltásáról, ennek vélt vagy valós okairól, az egyetem elleni támadásokról és az orbáni politika hatásairól beszélgettünk az egyetem docensével, online felületünk állandó publicistájával.

Reich Orsolya
Romboljuk le?
Mi történjék a ma már elfogadhatatlan emlékművekkel?

A George Floyd erőszakos halála nyomán május végén fellángoló tüntetések résztvevői az Egyesült Államokban az általuk rasszista elnyomás szimbólumaiként azonosított emlékművek ellen fordultak.
Medve harcol bikával a Krisztinán

A hír ma már csaknem minden tekintetben hétköznapi: a Magyar Nemzeti Bank egyik cége közbeszerzési eljárást indított a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székházához kapcsolódó műalkotások elkészítésére.


Sajó László: Öt és feles

Száz nap, amely

A szerk.
A talpraesett tolmács

Balajti László rutinos munkaerőnek számít nemzetbiztonsági körökben. Megjárta a csúcsokat is, 2009 végén még Bajnai Gordon nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére, de posztját 2010 után is megtarthatta, amikor Alkotmányvédelmi Hivatalra keresztelték át „a céget”.

A szerk.
Kedves Audi!

„Nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához, még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is kell kormányzati segítség” – ezt Orbán Viktor mondta hétfőn az Audi győri gyáregységében, ahol Palkovics László miniszterrel az oldalán a jelenlétével tisztelte meg a három műszakos termelés újbóli beindítását.

POLITIKA

Rendőrségi nyomozás a zsadányi önkormányzatnál
Ahol a szükség

Nyomozást rendelt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság februárban a zsadányi önkormányzatnál túlzott gázolaj-felhasználás formájában megnyilvánuló hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Az előző faluvezetés több éven keresztül sok millió forint értékben szabálytalanul támogathatta a helyi református egyházközséget.

Meglepetések a Momentum tisztújításán
„Hosszabb távú történet”

Fekete-Győr András elnök mellett csak egy elnökségi tagot választottak újra a Momentum tisztújításán, a vezetőségben a közvélemény előtt kevéssé ismert arcok és nagy visszatérők is helyet kaptak.

Célkeresztben a Pesti úti idősotthon
A politikán túl

A kormánypárti média a Pesti úti idősek otthonában történtektől hangos, a főváros szerint viszont csak kipécézték az otthont, hiszen korábban mindig mindent rendben találtak a vizsgálatok. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni az esetről.

KULTÚRA

rés a présen
„Az is maradok”
Terék Anna író, költő

Könyv
A hős útitárs
Sára Sándor (1933–2019)

Sára Sándor a magyar filmkultúra része – jegyzi meg kötetindító tanulmányában Gelencsér Gábor, amivel aligha lehet vitatkozni. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy a magyar médiakultúra része, hiszen hosszú pályafutása alatt a rendezést, az operatőri munkát is művelte, a Duna Televízió elnökeként műsortervezéssel és -készítéssel is foglalkozott, emellett pedig kiterjedt (és eddig a maga teljességében fel nem tárt) fotós életművet is magáénak tudhatott.

Könyv
Mint az életben
Sally Rooney: Baráti beszélgetések; Normális emberek

Ha csak magát a szüzsét nézzük, minden adott ahhoz, hogy lektűrnek tartsuk Marianne és Connell, a két fiatal egyetemista bizonytalan, traumákkal terhelt szerelmének elbeszélését, vagy az írói énjét bontogató Frances érzés- és gondolatvilágának bemutatását egy házasságtörő kapcsolatban.

Tönkő Vera
Az irodalmi nő
A Ferrante-hatásról

Mi lehet a tárgya egy irodalmi műnek, amit nem söpörnek le kapásból az asztalról? A női téma maga kizárja, hogy irodalmilag értékes alkotás szülessen? Olaszországban még alig pár éve is elintézték Ferrante Nápolyi regények című tetralógiáját annyival, hogy „könnyen fogyasztható lektűr”, és ennek megfelelő figyelmet szenteltek neki.
poeta.doc
A lírikus elpillogja

Könyv
Korai búcsú
Révész Tamás: Nem akartak katonát látni? – A magyar állam és hadserege 1918–1919-ben

A Trianonnal kapcsolatos diskurzus egyik legabszurdabb leágazásaként még manapság is önjelölt fotelhuszárok merengenek azon, hogyan állhatott volna ellen hősiesen az állítólagosan intakt magyar ármádia a komplett antantnak.

Könyv
Egy férfi és egy férfi
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Előzékenység – Nádasdy Ádám sokágú működésének alighanem ez a szép polgárerény az egyik főmotívuma.

Lemez
Hallgatnak rá
Ambrose Akinmusire: On the Tender Spot of Every Calloused Moment

Új albumával, faramuci címei sorát folytatva Akinmusire következetesen lépett tovább művészi útján.

Interjú
„Felszabadulásként éltem meg”
Szűcs Krisztián zenész

Öt év után újra koncertezik a Heaven Street Seven, amelynek énekesével a zenekar terveiről, az év elején indult szólókarrierjéről, és arról is beszélgettünk, hogy miért örül, hogy már nem kell részt vennie a popzenei kenyérharcban.

Interjú
„Még nem jött el az idő”
Richter Sára képzőművész

Pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése előtt nyílt meg Richter Sára Kötelék című kiállítása a szentendrei MANK Galériában; június 18-tól még tíz napig újra láthatók varrott vásznai. Ez adta beszélgetésünk apropóját is.

Színház
Valami közös titok
Köztünk marad

Jól vagyok, de azért jobb lenne, ha nem online lenne, és nem kéne improvizálni – mondják a színészek a Köztünk marad című „online interaktív színházi játék” elején. Egyértelműen mély víz ez számukra, Pallag Márton és Simkó Katalin mégis vállalta a hagyományos színházi keretek és a komfortzónájuk elhagyását – és persze mi, a közönség is idegen tájakra merészkedünk velük, így végig benne van a levegőben az érzés, hogy – alkotók és résztvevők – együtt nézzük, mi sül ki ebből az egészből, és ennek már önmagában van izgalma, tétje.

ÉLET + MÓD

Interjú
„A nászút meg a nyaralás”
Unoka Zsolt pszichiáter a járványhelyzet testi-lelki jólétre gyakorolt hatásait kutató felmérésről

A COH-FIT elnevezésű, 100 ország részvételével zajló nemzetközi internetes kutatás célja a koronavírus-járvány testi és lelki hatásainak felmérése. Magyar részről a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának csapata irányítja a vizsgálatot – erről kérdeztük a pszichiátert.

Interjú
„Mi is az, ami fáj nekünk?”
Zombory Máté szociológus

Az áldozati versengés ellehetetleníti a valós politikai konfliktusok megoldását, a tanúkat pedig éppen azok hallgattatják el, akik a nevükben beszélnek. A holokausztemlékezet átalakulásáról és a Trianonnal kapcsolatos mulasztásainkról is kérdeztük a Traumatársadalom szerzőjét.

Demencia és eutanázia
Emberként elmenni

A holland eutanáziatörvény legutóbbi módosítása értelmében már súlyosan demens személyek is kérhetik az eutanáziát. Milyen messze van a holland viszonyoktól a magyar?

Alacsony vízállások az európai folyókon
Kimerülnek

Nemcsak a Duna medrében látszanak a kövek, Közép-Európa számos folyója produkál rekordalacsony vízállásokat az utóbbi években.

A Lánchíd felújítása
Csak a rozsda biztos

A Lánchíd és környékének felújításával az egész belvárost élhetőbbé lehetne tenni, a kormány azonban bekeményített, ezért e lehetőség kihasználatlan marad. Csak annyira újul meg a Lánchíd, hogy a következő harminc évben még használni lehessen.

BLOG

Tévétorrent
Sligo megye szívei
Normal People

Connell: Ó, Marianne! Marianne: Ó, Connell! A boldog beteljesülés röpke ó-i ezek, nem nagy ügy, minden hormontagozatos gimnáziumban megesik az ilyesmi: Connell összejön Marianne-nel, az se számít, hogy a fiú az iskolai kelta foci­csapat sztárja és munkáscsaládból jön, míg Marianne a folyosói viccek gyakori céltáblája és előkelő házból jár suliba, Connell mamája náluk takarít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.