2020. június 18., csütörtök

„HOGYAN SZOLGÁLHATJA ÖNT JOBBAN BUDAPEST?” – A LAKOSOKAT BEVONVA ALAKÍTANÁ KI BUDAPEST JÖVŐJÉT A FŐVÁROSI VEZETÉS

MÉRCE
Szerző: VARGA ZSÓFIA
2020.06.17.


Új honlapot hozott létre a főváros, hogy bevonják a várostervezésbe Budapest lakóit. A város fejlesztésének alapjaként a közös munkát nevezik meg, a tervek szerint ebben a különböző szektorok, szakági tematikus munkacsoportok és a városlakók működnének együtt.

A stratégia (…) nem más, mint annak összegzése, hogy a kitűzött jövőkép elérése érdekében a következő 6-7 év alatt – a rendelkezésre álló erőforrások, lehetőségek és társadalmi igények figyelembevételével – milyen utat, milyen beavatkozásokat és eszközöket választunk, hogy azzal a lehető legjobb, legkívánatosabb eredményt értjük el – ha lehet, a leghatékonyabban” – írja a főváros most kiadott közleménye.

A hivatalosan Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) névre keresztelt várostervezési terv kialakításában bárki részt vehet, első körben kérdőíveket lehet kitölteni a projekt most indult weboldalán. Ezekben a városvezetés számos témáról, többek között közparkok kialakításáról, a tömegturizmus problémáinak kezeléséről és a Duna-partok szorosabban a fővároshoz kapcsolásáról kérdezi a nagyközönséget.

Budapest lakóinak ötleteit, véleményét és javaslatait már most várja a Fővárosi Önkrományzat a smartbp@budapest.hu email-címen.

Bár a konkrét beruházások megvalósulása a rendelkezésre álló fejlesztési források mennyiségétől függ, amit a vírushelyzet nyomán kialakuló gazdasági válság nagyban nehezít (éppen ma írtunk a Mércén a Lánchíd felújításának politikai-finanszírozási nehézségeiről),

az új városvezetés elkötelezett egy „élhető, zöld, versenyképes és szolidáris Budapest mellett, ahol a városlakók, civil és szakmai szervezetek is aktívan beleszólhatnak a városfejlesztés ügyeibe, és részt vehetnek a tervezési folyamatokban”.

A tervek szerint koordinátor irodákhoz fog befutni minden adat, ezek az irodák teremtenek kapcsolatot a projektek érintettjei között. Az érintettek aztán egy erre a célra létrehozott digitális térben és tematikus munkacsoportokban konzultálhatnak egymással, fogalmazhatják meg elvárásaikat és céljaikat a fejlesztésekkel kapcsolatban. Mindehhez a főváros az ún. Okos Város módszertant használja fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.