2020. június 2., kedd

A VÍRUS ÁTALAKÍTJA A VÁROSOKAT, BUDAPEST JÓ LEHETŐSÉGEKKEL IS ROSSZUL JÁRHAT

INDEX
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2020.06.02.


A vírus jó esélyt teremt arra, hogy a világ nagyvárosai élhetőbb, szolidárisabb lakóhelyek legyenek, de Budapestnél van egy speciális magyar sajátosság, ami miatt ebből lehet hogy nem lesz semmi.

- A járvány miatt a nagyvárosok sok kisváros hálózatává alakulhatnak, például a 
mellékutcákból lehetnek az új plázák.
- Új irányok jöhetnek az ingatlanfejlesztésben, miközben Budapest átalakulását megölheti a politika.
- A szakemberek kétségbeesetten keresik, hogy mentsék meg a tömegközlekedést.
Hihetetlenül rövid idő kellett, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás és a kötelező távolságtartás alapjaiban változtassa meg a városaink működését. Kitisztult a levegő, elnéptelenedtek a plázák, üresen jártak a villamosok, de nem is soroljuk, mert mindenki tudja, miről van szó. Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire tartósak ezek a változások.

ÖRÖKRE ÁTALAKUL A LAKÓHELYÜNK, ÉS EGY FALANSZTERBEN KELL LEÉLNÜNK AZ ÉLETÜNKET, VAGY IDŐVEL ÚJRA A MEGSZOKOTT VÁROSUNKBAN ÉLHETÜNK?

Bár az összes szcenárióra írhatnánk egy-egy scifit, inkább megkérdeztünk egy sor szakembert, hogy megtudjuk, hogyan látják a városok, azon belül is Budapest jövőjét a témában jártas urbanisták.

Mivel jelenleg még az sem biztos, hogy a vírus hónapokig, vagy évtizedekig marad velünk, a WHO előrejelzését vettük alapul, amely szerint az elkövetkező egy-két évben nem valószínű, hogy teljesen eltűnik a járvány, és így valamilyen szinten velünk maradnak a lezárások és távolságtartási szabályok is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.