2020. június 7., vasárnap

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.06.04.Kőszeg FerencGátlástalanul

Visszaadott felhatalmazás: alkotmány- és társadalomellenes rendészeti törvénymódosítások

Rip Van Winkle nevét mifelénk is sokan ismerik, az amerikaiaknak pedig olyan, mint nekünk Kukorica Jancsi.

VÉLEMÉNY

Mélyi József: Pálya a magasban
Japán és Olümpia

A járvány miatt elhalasztották a tokiói olimpiát. Pedig Pauszaniasz beszámolója szerint anno éppen egy járvány játszott döntő szerepet az olümpiai játékok keletkezésében.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Bankkonszolidáció

Friss, ám nem váratlan hír: a Budapest Bankot is bevonják abba a banki konglomerátumba, amelynek létrehozásáról már megegyezett az MKB és a Takarékbank.

Finy Petra: A szemébe nézni
Járványnapló

Kerültem a tekintetét. Pedig ott ült mellettem, mit ült, mind nagyobb helyet követelve pöffeszkedett, fontoskodóan szuszogott, hencegve hatalmával az én tehetetlen törékenységem felett. Még szaga is volt annak a pöffeszkedésnek, most is az orromban vibrál.

A szerk.
A kettőhuszonhetes

Mára rendelt eszmefuttatásunk főhőse a 227/2020. sz., május 25-én kiadott kormányrendelet, nevezzük az egyszerűség kedvéért Zsoltinak. Elvben a rendkívüli helyzet lefújásáig van hatályban, miközben ő maga 2020 végéig tekinti magát érvényesnek, és már ez sem teljesen világos.

A szerk.
Passzhelyzet

Terdik Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya a múlt héten fogadta a hivatalában Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket. Ők azért jártak a fővárosi főrendőrnél, hogy információkat szerezzenek a Clark Ádám téri dudálós tüntetésen megesett „bizarr rendőri fellépés” körülményeiről.

POLITIKA

Tüntetések és erőszakhullám Amerikában
Nem kapnak levegőt

Amerika karanténból ébredő nagyvárosait elementáris erővel rázta meg a rendőri brutalitást ábrázoló leg­újabb videó. Miért robbanhatott most ekkorát a mélyben szunnyadó feszültség?

Honnan vannak Mészáros Lőrincnek páncélosai?
Feltankoltak

A megfelelő engedélyek birtokában bárki beszerezhet magának harci járműveket. Ennek a folyamata viszonylag ellenőrzött, de azért vannak hézagok.
Interjú
„Ismerem az öltözői nyelvet”
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

A jövő évre halasztották el a tokiói olimpiát – a kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőt a döntés körülményeiről és következményeiről faggattuk. Megkérdeztük arról is, hogyan vészeli át a válságot a magyar sport, és vajon jót tesz-e, ha a kormány önti rá a pénzt.

Befejeződik vagy állandósul a rendeleti kormányzás?
Elengedték

A kormány ígérete szerint június 20-án megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon, ám egyelőre nem térünk vissza a koronavírus megjelenése előtti állapothoz.

Önkormányzatok és a költségvetés
Előre megfontolt szándékkal

A jövő évi költségvetés tetemes pénzeket von el az önkormányzatoktól, továbbcsökkentve a települések mozgásterét. A központosítást már 2010-ben elkezdte a Fidesz, de a tavalyi önkormányzati választások óta felgyorsultak a forráskivonások.

Interjú
„Ez nemzetbiztonsági kérdés”
Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke

A MOK részt vesz az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló gondolkodásban, s közben az egészségügyi dolgozók bérrendezéséért is küzd. A szervezet elnökével Kásler Miklósról, Pintér Sándorról, a járvány elleni védekezésről és arról is beszélgettünk, nem kell-e tartanunk az egészségügy militarizálásától.

KULTÚRA

tévésmaci
A kecskegirlök gyehennája

mi a kotta?
Elő a szkafanderekkel!

rés a présen
„A gyorsaság és a transzparencia”
Dr. Egri Gábor, a Müpa értékesítési és marketingigazgatója

Lemez
Szesztay Dávid: Határtalan

Lemez
Moby: All Visible Objects

Interjú
„Amit magánemberként nem mondanék ki”
Berta Csongor rapper, színész

Szabadkán nőtt fel, elvégezte az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakát, de ma Magyarországon Bongor művésznéven rapperként építi karrierjét. Hattagú zenekarral lép fel, és az a célja, hogy az egyik legjobb hazai rapper legyen.

DVD
Bayreuth visszavár
Wagner: Tannhäuser

Idén nyáron sajnálatosan a Bayreuthi Ünnepi Játékok sorozata is elmarad, a régen kialakult rendnek megfelelően azért kihozták a tavalyi új produkció, a Tannhäuser előadásának DVD-felvételét.

Képregény
Sean Murphy: Batman – Fehér Lovag

Könyv
Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona

Könyv
Ferenc pápa megmondja

Könyv
A változás nem szegényedés
Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?

A magyar nyelvről mindenkinek van véleménye. Nincs nála szebb. Páratlan szókincsével egyetlen más nyelv sem versenyhezhet. De sajnos veszélyben van, mert folyamatosan romlik, silányodik!

Könyv
Arc a maszk alatt
Ágoston Tamás: A visszaalvás művészete

Ágoston Tamás (már ha valóban létezik ilyen nevű szerző, többen ugyanis álnévre gyanakodnak) visszahúzódó költő.

Szín/játék
Kibabrálni az óriáshangyákkal
Kő, kő, kő

A játék hevében egyszer kiléptem egy autó elé, legutóbb pedig egy plakátot ragasztottam a laká­som ajtajára, hogy a többi lakót is tájékoztassam: az óriáshangyák háborúra készülnek, de mi felvesszük ellenük a harcot.

Színházak újranyitásra várva
„A jegyáremelés abszurdum”

Az évadnak lassan vége, s már három hónapja nincsenek előadások. Folyamatos a tervezés és találgatás, mikor és hogyan nyithatók újra a teátrumok, biztonságos lesz-e zárt térben összegyűlni. Színházvezetőket kérdeztünk, hogyan látják a következő évad esélyeit.

Interjú
„Bármi lehet az ember”
Rácz Zsuzsanna színész, motion capture artist

Mi a feladata a mocap-színésznek, aki olyan videojátékok elkészítésében vesz részt, mint az Assassin’s Creed vagy a Witcher? A magyarországi Digic Pictures munkatársával a digitális mozgásrögzítés kihívásairól beszélgettünk.

Interjú
„Elfér két cipődobozban”
Böröcz László galériavezető

A 2B kiállításai leggyakrabban az emlékezet, az identitás, a holokauszt és a művészcsaládok témái köré szerveződnek. A nonprofit galéria vezetőjével koncepciókról, inspirációkról, madárfogó kalickákról és a Waldsee-ről beszélgettünk.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Zöld lasagne

étel, kihordó
Vudíz

BLOG

Torrentmozi
The Way Back

Film
Kishúgom esküvői

Film
Little Woods

Interjú
„Remélem, nem tart örökké”
Horthy István Sharif, Horthy Miklós unokája

Másfél éves volt, amikor apja meghalt az orosz fronton, három, amikor 1944-ben el kellett hagynia az országot, és negyvennyolc, amikor először visszatérhetett. Azóta rendszeresen jár haza, de mindig „kívülállóként”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése