2020. június 29., hétfő

MOST MÁR KÉT PUSKA VAN A SZÍNPADON, AMIT ORBÁN BÁRMIKOR ELSÜTHE

24.HU
Szerző: dr. SÁNDOR ZSUZSA
2020.06.27.


A magyar kormányfő bocsánatkérésre szólította fel a fél világot, amiért éppen tőle féltették a demokráciát a határidő nélkül kihirdetett veszélyhelyzet miatt. És íme, „önként” visszaadta a hatalmat a parlamentnek, befejezte a rendeleti kormányzást. Valóban?

Kezdjük talán azzal, hogy egyetlen olyan ok van, ami miatt nekem jogászként talán tényleg bocsánatot kellene kérnem. Nem feltétlenül személyesen Orbán Viktortól, inkább az őt szolgáló jogászok hadától. Számos eddigi tapasztalatom ellenére még mindig nem feltételeztem, hogy a hazai, de főként a nemzetközi felháborodást ilyen kacifántos módon képesek lesznek leszerelni a járványügyi készültség, illetve az egészségügyi válsághelyzet „zseniális” ötletével.

Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter volt talán az első, aki kimondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése nem csak Alaptörvény-ellenes, de teljesen fölösleges is volt. Az egész ellenzék és a nemzetközi sajtó csak azon rugózott, hogy miért nincs valamilyen határidő a média által a rossz emlékű „felhatalmazásinak” nevezett törvényben. Holott a probléma ennél sokkal komolyabb volt. A most kihirdetett egészségügyi válsághelyzetről szóló törvényben már van határidő – 6 hónap –, ami persze akárhányszor meghosszabbítható. Vagyis van, de még sincs. E mellett tökéletesen bebizonyosodott Bárándy igaza: jogilag semmi szükség nem volt a veszélyhelyzet kihirdetésére. Egy „vacak” kormányrendelet is elegendő, mi több, alkalmasabb is arra, hogy Orbán egyszemélyi hatalmát biztosítsa, sőt, erősítse.

Nézzük hát az ördögöt, aki a részletekben rejlik. 

Elsőként azt,hogy ezzel a jogszabállyal sikerült immár tökéletesen kiiktatni a parlamentet. Nem mintha ez a parlament a maga kétharmadával bárminek is gátja volna. Nem emlékszem, hogy az elmúlt tíz évben bármiben is korlátozta volna a miniszterelnököt.

A jelek szerint azonban a parlament puszta léte is idegesíti Orbánt, és zavarja a korlátlan hatalmi ambícióját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.