2020. június 29., hétfő

NEM CSAK NÁLUNK TILTAKOZNAK A TŰZIJÁTÉK ELLEN - SOKAN VÉLIK ÚGY, HOGY EZ MOST NEM A NAGY ÜNNEPLÉSEK IDEJE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: AZ ÉN PÉNZEM
2020.06.29.


A munkájukat vesztettek megsegítése fontosabb a tűzijátéknál – vélekedett egy felmérés szerint az amerikaiak kétharmada. Nem csak nálunk és náluk, a világ más tájain is akad tűzijáték-ellenes mozgalom.

Grandiózus, háromnapos Szent István fesztivált tervez a kormány augusztus 20. alkalmából — vezette fel májusban a Magyar Hírlap. Azóta több részlet is kiderült, és fellángolt a tiltakozás is (minderről remek összeállítást készített a 24.hu). Az ügy a fővárosi önkormányzat (és egyébként az összes önkormányzatokat sanyargató intézkedések, elvonások) és a kormány közötti csörte tükrében még pikánsabb. Az egésznek pedig akár emblémája is lehet a Lánchíd.

A Lánchíd és a Margit híd közötti Duna szakaszra 2017-ben helyezték át a tűzijátékot. A cég - amely a vizes világbajnokság megnyitó tűzijátékát is szervezte - nettó 175,6 millió forinttal nyerte a közbeszerzést. Az augusztus 20-i tűzijáték két évvel ezt megelőzően 118 millió forintba, 2016-ban mintegy 150 millió forintba került. Tavaly 220 millió forintot durrogtatott így el a kormány.

Civil kezdeményezésű aláírásgyűjtés is elindult, hogy a járvány károkozása után (közben) ne tűzijátékra költsék a közpénzt. Egy másik aláírásgyűjtésben részt vevők kifejezetten a Lánchíd javára mondanának le a tűzijátékról. A kormány vélhetően a közhangulatot is figyelembe veszi majd az oligarchák zsebe mellett. Legalábbis többen ezt vélik felfedezni abban, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a múlt hét második felében arról beszélt, hogy csak júliusban döntik el a kérdést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.