2020. július 27., hétfő

A FEKETEPIAC IS BELEREMEGETT, DE SOKAKNAK ÍGY IS HATALMAS ÜZLET A VILÁGJÁRVÁNY

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2020.07.27.


A koronavírus olyan erős hatást gyakorolt a mindennapokra, hogy még a feketepiacot is megrázta. Az eddig legkelendőbbnek tartott áruk forgalma jelentősen visszaeshet, ha nem esett vissza már most, a gyógyszert és a vérplazmát viszont aranyáron mérik. Még akkor is, ha ezekre az árukra sokszor semmilyen garanciát nem adnak.

Unalomig ismételt állítás, hogy a koronavírus-járvány a feje tetejére állított mindent, és a világ többé nem lesz ugyanolyan, mint régen. Utóbbi kijelentés talán túlzás, de az biztos, hogy hosszú időt vehet igénybe, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba, és ehhez elengedhetetlen a gazdaság talpra állása. A pandémia ugyanakkor nemcsak a hagyományos piacokat sokkolta, de a feketekereskedelmet is megrengette.
Árnyékgazdaság

A feketepiaci szereplők motivációja az, hogy az áruforgalmat mindenfajta adófizetés és hatósági ellenőrzések nélkül bonyolíthassák le, így több pénzt szerezzenek, mint amennyihez legális úton juthatnának. A profitmaximalizálás mellett sokan egyszerűen pénzmosásra használják a feketepiacot. A lebukás elkerülése érdekében a készpénzes fizetés számít bevettnek, hogy a bankoknál ne maradjon nyoma a nagyobb pénzmozgásoknak, újabban pedig a kriptovalutás fizetés is egyre népszerűbb fizetési forma, egy márciusi adat szerint olyannyira, hogy a bitcoinos tranzakciók 46 százaléka a feketepiacon megy végbe.

A feketepiac kínálatában emellett megtalálhatóak illegális áruk is, amelyeket, értelemszerűen, máshol nem lehet értékesíteni. A koronavírus-járvány ezeket a területeket is érintette, a következmények hatásait pedig most kezdjük megismerni, ahogy arra a Vision of Humanity elemzése is rámutatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.