2020. július 27., hétfő

EGYETEMI SZINTEN FOGNAK HAZUDNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.07.27.


Igazán jó hír: szeptembertől elindul a közszolgálati újságíró képzés a. Közszolgálati Egyetemen. Mint írják: átfogó tanulmányok keretében sajátíthatják el a hallgatók a közszolgálati írás, szerkesztés lényegét, sőt a jelöltek még gyakorlati képzést is kapnak az állami médiában.

Igazán jó a hír, mondom gúnyosan, mert már most pontosan lehet tudni, hogy milyen lesz az oktatás, kik juthatnak majd katedrához, és kik lesznek majd a kiválasztottak. A Fidesz-kormány sajátos közszolgálatiság-értelmezést már megismerhettük az elmúlt tí év alatt, de ha netán kétségeink támadnának, eligazítást adhat nekünk Belénessy Csaba, aki éppen most lett a kormánypárti media tartalomfejlesztő tanácsadója. Arról a Belénessyről beszélünk, aki ugyan még a Fidesz előtti érában vezető szerepet játszhatott a Magyar Távirati Irodában, utána azonban – 2010-et követően – döntő módon jeleskedett abban, hogy a távirati iroda elveszítse közszolgálati jellegét. Mára az MTI már nyomokban sem emlékeztet egy valódi nemzeti hírügynökségre, munkatársai, ha van is, vagy netán volt fogalmuk az újságírás lényegéről, régen elvesztették azt; el kellett felejteniük mindent, amit erről tanultak, vagy gyakoroltak - korábban.

Nos, ez a Belénessy Csaba, aki különben nem tartozik a szakma legszélsőségesebb szereplői közé a közszolgálatiságról nyilatkozva a következőket mondta: “Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóikkal”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.