2020. július 2., csütörtök

A JÖVŐ ÉVI BÜDZSÉ TERVÉNEK ELUTASÍTÁSÁRA KÉRI A KÉPVISELŐKET KARÁCSONY

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.07.02.


...A főpolgármester a Facebookon is közzétette levelét, amiben 10+1 pontban foglalta össze, milyen bevételkieséseket jelentett idáig a fővárosnak a koronavírus-járvány és az annak ürügyén Budapestet is terhelő kormányzati elvonások. Felsorolása szerint 

- először fordul elő a rendszerváltás óta, hogy jövő évtől Budapest finanszírozza az államot és nem fordítva – az állami támogatás szintje ugyanis a fővárosi befizetések alatt marad 2021-ben.
 Az önkormányzatok világszerte állami támogatást kaptak a járványügyi védekezésre – csak Magyarországon vontak el tőlük pénzt ugyanezen a címen.
- A Fővárosi Önkormányzat és intézményei 4,5 milliárdot költöttek a védekezésre, bár ez a kormányhivatalok feladata lett volna.
- A pandémia 30 milliárdos veszteséget jelentett a budapesti közösségi közlekedésnek, több milliárdos kiesést okozott a fürdőknél is.
- A főváros saját bevételeinek 70 százalékát kitevő iparűzési adó visszaesése három év alatt 100 milliárdos mínusszal is járhat.
- Minden megtakarított 1 forintra 2 forintnyi kötelezettség jut Budapesten – a fővárost 144 milliárdos adósságállománnyal vették át Karácsonyék – most ezért sem nyúlnak az államkötvényben tartott 155 milliárdos tartalékukhoz.
- Minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is.
- A kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja.
- Az ingyenes parkolás egyeztetés nélküli bevezetése, a különleges gazdasági övezetek létrehozása újabb bevételektől fosztotta meg a településeket, köztük a fővárost.
- Az eddig felsoroltak miatt kellett 65 milliárd forintot zárolni, a város működőképessége és likviditása érdekében.
+1: a kormány tízszer annyit szán egy motorpálya építésére, mint a Lánchíd felújítására, amire 6 milliárd forintot adnának. A Tarlós-féle városvezetés pedig 9 év alatt nem tudta elintézni a híd renoválását (eközben Karácsonyékat néhány hónapos késlekedés miatt is támadja a kormány és sajtója – a szerk.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.