2020. július 7., kedd

BORÍTÉKOLHATÓ AZ AIRBNB KORLÁTOZÁSA, DE FORRNAK AZ INDULATOK

HVG 
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2020.07.07.



A Magyar Turisztikai Ügynökség tesz javaslatot több szakmai szervezet kérésére az ügyben. Szerdán már a kormányülésen is téma lesz, hogy korlátozzák-e főszezonban, évi 120 napban a rövid távú lakáskiadást Budapesten.

Évente maximum 120 napban korlátoznák Budapesten a rövid távú lakáskiadást, ismertebb nevén az airbnb-zést. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kérte a kormány segítségét, és a Világgazdaság után a hvg.hu is úgy értesült, hogy hamarosan döntés születhet az ügyben.

A téma nem először kerül szóba: márciusban a szállodaszövetség mellett négy másik szervezet, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, illetve a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége már összegyűjtötte javaslatait, hogyan lehetne ezt a területet szabályozni. Az elképzelést elküldték a kormánynak.

Az események a koronavírus járvány után gyorsultak fel. Hiába nyithattak ugyanis ki a budapesti szállodák májusban, külföldi turistát egyelőre elvétve látni. Sőt, általában turistát: a KSH kedd reggel publikált, a kereskedelmi szálláshelyek májusi foglaltságára vonatkozó adataiból az derül ki: az előző évhez képest 93 százalékos a visszaesés, összesen 4 ezer külföldi vendég érkezett és 22 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.

A hotelek átlagos foglaltsága a második félévben is aligha haladja majd meg a tavalyi 25 százalékát – vetítette előre a szállodaszövetség elnöke, aki szintén aláírta a kormánynak küldött javaslatot. Ebben idén július 1-jét jelölték meg az újraszabályozás dátumaként, és azt kérték, hogy magánlakásokat kizárólag a főszezon idejére, azaz május 15-től szeptember 15-ig lehessen rövid távra kiadni.

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs szerint éppen a járvány miatt biztonságosabb most egy apartmanban lakni, mint egy szállodában. A hvg.hu-nak azt mondta, a vendégek zöme egyébként is a magánszállásokat keresi, és ha Budapesten nem talál, Bécsbe, Prágába vagy Pozsonyba megy, se semmi esetre sem választ egy budapesti szállodát. Hozzátette: válság idején a kínálatot bővíteni, nem pedig szűkíteni kell, aki magánlakást szeretne rövid távra kivenni, az hadd tehesse meg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.