2020. július 25., szombat

CHIKÁN ATTILA VÁLSÁGOKRÓL ÉS JÁRVÁNYOKRÓL: KÜSZÖBÖN ÁLL EGY KOMOLY VISSZAESÉS

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.07.25.


Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint hamarosan kiderül, hogy a járvány után milyen következményekkel jár – amit évek óta mondogatnak a közgazdászok –, hogy az ország ennyire erősen a német autóipar függvénye, hogy képzettségben a magyar munkaerő elég rosszul áll. Chikán Attilával válságok és járványok filozófiájáról beszélgettünk.

Eltelt a járvány első három hónapja. A felismerés sokkja után most vagyunk a legnagyobb bizonytalanságban. Mi történik? Túléltük az első kört? Jön a második? Kinyit-e az iskola? Szabad-e futballmeccsre járni, miközben tilos színházi előadásokat tartani?

Nem lehet huzamosabb ideig karanténban élni. Az egyik legfontosabb vitapont, hogy mi legyen szeptemberben az iskolakezdéssel. Gondoljuk el, hogyan fogják az elsősök az iskolát kezdeni, ha az oktatás online indul, értő pedagógusok, osztálytársak nélkül.

És akkor nem beszéltünk a vírus nélküli nagy válságról, a gazdaságiról. Felmérni sem tudjuk, még a kormány sem tudja, hány ember lett munkanélküli. Százharmincezer? Háromszázezer?

Hogy sokan mentek tönkre, zuhantak vissza a pályájukon tíz évet, azon még vitatkozni sem lehet. És nem szóltunk arról, hogy a leállás a legszegényebbeket sújtja a legkeményebben. Erről még hírek sincsenek, ők a hírek alatti világban élnek.

Azok vannak a legszerencsésebb helyzetben, akiket egyáltalán sújthatott a válság, mert volt honnan visszaesniük. Tudomást vesz-e erről az Orbán-kormány? A miniszterelnök egyelőre azt tudta mondani, álljatok be katonának, várjuk a regrutákat.

A kormányzat is sötétben tapogatózik. Első körben a minél biztonságosabb járványkezelésre koncentráltak. És ebben, tegyük hozzá, sikeresek voltak. Bármennyire is torzítanak az adatok, Magyarország eddig a válság által legkevésbé sújtott régiók közé tartozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.