2020. július 9., csütörtök

ORBÁN FÉLTI A PÉNZT ÉS CSAK SZÍNHÁZAT JÁTSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.07.09.


...Rákérdeztünk Balázs Péternél a Népszava azon értesülésére is, miszerint a kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre, amelyen Orbán szeretne felhatalmazást kérni az Országgyűléstől arra, hogy az Európai Tanácsban hozzájáruljon az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag elfogadásához. Vagyis várhatóan egy parlamenti határozatot fogadnak el ezzel kapcsolatban a képviselők.

Mint ismert, a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságot az Európai Bizottság egy összesen 750 milliárd eurós élénkítési csomaggal orvosolná. Ennek egy része kedvezményes hitelként, egy része pedig vissza nem térítendő támogatásként állna a tagállamok rendelkezésére.

Ez mire kellhet Orbánnak? – vetettük fel. „Csak a saját pozícióját akarja erősíteni ezzel is, a látszatról szól ez az egész, hiszen ilyen kétharmados többség birtokában azt fogadtat el, amit csak akar” – mondta Balázs Péter. Hozzátette: „ez is csak a színház része, amit az motivál, nehogy elveszítsen pénzeket”. Emlékeztetett arra, hogy ha olyan nagyon érdekelné Orbánt a Parlament véleménye, akkor nem szüntette volna meg a Parlament 2010-ig működött európai nagybizottságát, amelynek utoljára Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök számolt be.

A nagybizottság konzultációs fórumként működött. Fő feladata az volt, hogy egyeztessen az Európai Unió intézményeiben és más fórumain képviselendő álláspontról. Az európai uniós nagybizottság konszenzussal állásfoglalást is elfogadhatott. Ez Orbánék második (2010-es) színre lépésével megszűnt működni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.