2020. július 22., szerda

„WEBKAMERÁN NÉZTEM ÉDESAPÁM TEMETÉSÉT”

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.07.22.


Az elmúlt hónapokban a határátkelők sokan sokszor elmesélték, milyen nehezen élték meg, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán nem tudtak hazautazni, nem láthatták családtagjaikat. A tragikus történetek sorában illeszkedik Noráé is.

A Franciaországban élő ír nő 22 éve érkezett meg Grenoble-ba, ami elsősorban a nemzetközi karakterével, erős tudományos gyökereivel vonzotta – nem beszélve persze a nagyszerű ételekről és a borról, no és arról, hogy milyen jókat lehet kirándulni a hegyekben.

A távollét ellenére Nora próbált szoros kapcsolatban maradni szülőhazájával, évente két-három alkalommal is hazalátogatott. Idén ezt először áprilisra tervezte, akkor volt ugyanis három éve, hogy édesanyja elhunyt.

Aztán mindezt keresztülhúzta a vírus, ráadásul Alzheimer-kórral és szívproblémákkal küszködő édesapja elesett otthon, ezért pár hetet kórházban kellett töltenie. Miután kiengedték, a felépülés részeként egy idősek otthonába került.

Ott a járvány miatt nem fogadhatott látogatókat, csupán Nora egyik testvére tudott találkozni vele röviden a kórházban, mielőtt az otthonba szállították volna. Az édesapjuk akkor jó formában volt és úgy tűnt, nem lesz nagyobb baj.

„Így aztán sokként ért, amikor az egyik testvéremtől érkezett a hívás, hogy Apa szívrohamban elhunyt, alig 9 nappal azután, hogy az otthonba került. Vigaszt csak az jelentett, hogy békésen, kellemes környezetben hunyt el, nagyon kedves és professzionális ápolók vették körül.

Bár meglátogatni nem tudtuk élete utolsó napjaiban, két nővérem és két fivérem legalább láthatták őt a szobájában a halálát követő este. Nekem és Berlinben élő testvéremnek ez nem adatott meg” – írta Nora.

Az első sokkon a családtagok és közeli barátok telefonjai segítették át. A fursztrációt csak fokozta, hogy a lezárás miatt kizárt dolog volt, hogy hazautazhasson Grenoble-ból.

„Noha végig tiszteletben tartottam a szabályokat (így azt is, hogy maximum egy órát lehet testedzéssel tölteni a lakóhely 1 km sugarú körzetében), másnap reggel megszegtem azokat és felmásztam a Bastille-hoz. Az erődítmény 300 méterrel fekszik a város felett. Felmászni erre a szinte teljesen elhagyatott helyre, hallgatni a madarakat és bámulni a várost – mindez rengeteget segített a gyász feldolgozásában” – mesélte Nora.

Eközben a család Írországban megtette az ilyenkor szokásos intézkedéseket. A távollévő barátok és családtagok pedig Michael Byrne lelkész segítségével Facebook Liveon követhették a misét és az egész eseményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.