2020. augusztus 27., csütörtök

AZ ELMÚLT HÁROM ÉVBEN TÖBB SZÁZMILLIÁRD FORINTNYI UNIÓS FORRÁST HASZNÁLT, ÉS 7 LUXUSJACHTNYI PROFITOT TERMELT SZÍJJ LÁSZLÓ ÉPÍTŐIPARI CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.08.26.


A magyar külügyminisztert jachtoztató kormányközeli nagyvállalkozó Duna Aszfalt Kft-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1052.000.000.000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták. Összeszámoltuk és infografikákra tettük Szíjj László építőipari nagyvállalkozásának állami megrendeléseit az elmúlt három és fél évből.

2020. augusztus 16-án munkatársunk lefotózta Szijjártó Péter külügyminisztert a Lady Mrd luxusjacht fedélzetén. A tárcavezető a családjával nyaralt a horvát vizeken, miközben a Facebook-posztjai szerint az irodájában serénykedett öltönyben.

A külügyér által használt jacht nem akárkié: Magyarország a Forbes tavalyi becslése szerint 4. leggazdagabb emberéé, Szíjj Lászlóé, akiről nemrégiben egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően derítettük ki, hogy valódi tulajdonosként ő áll a Lady MRD luxusjachtot tulajdonló máltai offshore cég mögött.

Szíjj László az építőipari vállalkozása által kapott rengeteg közpénzes megbízásnak köszönhetően vagyonosodott meg fénysebességgel 2010 óta, vállalkozásait már az első Orbán-kormány (1998-2002) idején a Fidesz holdudvarába sorolták, és a gyurcsányista 8 szűk esztendőben is szépen hoztak a konyhára.

Egyértelmű, hogy ha a közpénzes megbízásokból származó haszonból vásárolt luxusjárművön a magyar kormány egyik tagja nyaral családostól, az nem magánügy, hanem korrupciógyanús esemény, és emiatt közügyként szabadon tárgyalható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.