2020. augusztus 8., szombat

SZÁZ IZGALMAS MAGYAR PEDAGÓGIAI PROGRAMOT GYŰJTÖTTEK ÖSSZE, HOGY NE KELLJEN KERESGÉLNED

QUBIT
Szerző: GALAMBOS ATTILA
2020.08.07.


...A Bridge Budapest februárban kezdte el felkutatni azokat a programokat, amelyek később a 100-ba kerültek. A platform oldalán március elejéig lehetett jelölteket állítani, majd a közel 450 ajánlásból az Edisonplatform Gondolkodó Körének szakmai közössége döntött a végső 100-ról. Jövőre is lesz Edison100, tehát a lehetőség mindenki számára adott, aki kigondolt valamilyen fejlesztő, szórakoztató, aktív tevékenységet, hogy olyan készségeket fejlesszen és olyan tudást adjon át, ami valóban kamatoztatható a gyerekek számára.

A weboldalon 100 helyett valójában 110 program található nyolc (plusz egy) kategóriára osztva, amelyek világossá teszik az Edisonplatform értékpreferenciáit az oktatási fejlesztésekkel kapcsolatban. 

- világ és én (10 program)
- tudomány (16 program)
- digitális világ (16 program)
- kreatív (19 program)
- egészség (10 program)
- fenntarthatóság (9 program)
- esély (14 program)
- tudatos nevelés (7 program)
- és a Gondolkodó Kör kezdeményezései (9 program)

A plusz 10-et feltehetően a Gondolkodó Kör tagjainak a programjai adják, így például a tetovált tanár, a Jocó bácsi világa, az Apaépítő projekt vagy az UNICEF két programja, a Kilátó élményprogram és az Ébresztő-óra.
Mi történt tavaly óta?

2019-ben mutatták be az első 100-at, ami már akkor is 101 volt, de abba még beletartozott a Gondolkodó Kör nyolc programja is. A kategóriák is mások voltak, hiszen tavaly 6 (digitális világ, esély, fenntarthatóság, kreatív, tudatos nevelés, tudomány) fogalom mentén határozták meg azokat. Idén tehát a világ és én, valamint az egészség kategóriáival bővítették a preferenciákat. Ez fontos is, hiszen az oktatás egyik kiemelt céljának kell lennie, hogy a gyerekek a mikro- és makrokörnyezetükre is ható felnőtteké váljanak, sőt akár már gyerekkorban képesek legyenek változásokat elérni, a körülöttük zajló folyamatokra hatással lenni, azokat értelmezni. A kategóriák azért is lehetnek lényegesek, mert tavaly kategóriagyőzteseket hirdettek, ami feltehetően idén is meglesz.

A tavalyi jelöltek közül közel 40 program idén is felkerült a listára, de így is 70 újjal ismerkedhet meg a nagyközönség. A tavalyi kategóriagyőztesek – egy kivétellel – idén is bemutatkoznak, de érdekesség, hogy 2019 közönségdíjasa a Tanuláskönnyítő Program most nem szerepel az Edison100 listán.

Mivel az Edison100-ban szereplő kezdeményezések valóban működő programok, a weboldal támogatja a specifikus keresést. Tapasztalatom szerint érdemes csak a lokációt megadni az első kereséshez, így láthatóvá válik, hogy az ország egyes területein milyen programok zajlanak. Nyugat-Dunántúlon például biztos, hogy foglalkozhat a gyerekünk dizájnpedagógiával, míg Észak-Magyaroszágon részt vehet a Da Vinci Pizsamapartin. Budapesten pedig több mint 90 tevékenységet ajánl fel a felület...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.