2020. október 4., vasárnap

MÁR ORBÁN IS ELISMERI, HOGY NAGY A BAJ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.04.


„Mindenkit meg fogunk gyógyítani” – jelentette ki Orbán Viktor, még szeptember közepén. Nyilvánvalóan tudta, hogy a mondat csak blöff, kommunikációs trükk; ilyet egy teljesen felkészült egészségügy kormányzat sem mondhat, kiváltképp járvány idején. Ráadásul egy olyan járvány idején, amikor immár háromnegyed éve nem találja a világ a megoldást, nincs még gyógyszer, ami gyógyítaná a baj, és nincs vakcina, amely megelőzné. Mégis: a magyar kormány tagjai politikát építenek olyasvalamiből, ami nem tűri azt; itt csak az emberi szó, a nyíltság, az együttműködés, a teljes őszinteség, és transzparencia segít. Igen: az embereket illik felnőttként kezelni, mert ugyan sokan hajlamosak elengedni a fülük mellett a legfontosabb információkat is, de a társadalom egésze képes lehet fegyelemre szoktatni, nevelni mindazokat, akik nem tartják be a szabályokat.


Az Orbán-kormány, ki tudja milyen elemzések alapján, képtelen az őszinteségre, képtelen arra, hogy a valódi, hiteles képet mutassa meg: mi az, amit tudunk, mi az, amire képesek vagyunk, mi az, amit tudunk, és mi az, amit nem. Azt például pontosan tudjuk, hogy az teljes képtelenség, hogy minden koronavírusos beteget meggyógyítsanak. Azóta például, hogy elhangzott az idézett mondat Orbán Viktor szájából, jelentősen megugrott nem csak a fertőzöttek, de az elhunytak száma is. Azért nem írom, hogy az egekbe szökött, mert egyes elemzések szerint messze nem értük még el a járvány csúcsáét; december környékére drámai számokkal kell szembesülnünk. Annál is inkább, mivel az idősebb korosztályt még nem érte el a második hullám, márpedig az ő ellenálló képességük jóval gyengébb, többségük esélyeit alaposan rontja, hogy általában más betegségekkel is meg kell küzdeniük.

Nyugodtan kijelenthetjük, mint ahogy ezt számos szakértő megteszi: nagy a baj. Legyünk persze igazságosak: alapvetően nem a kormány hibájából, egyszerűen a tudásunk kevés. És, ha ezt egy a járvány ügyekben jártas virológus, orvos, kutató ki meri jelenteni, akkor a kormányzati embereknek sem omnipotensnek, mindenhez értőnek kell mutatniuk magukat. Csak hát erre ez az adminisztráció képtelen, ezért is fordulhat elő, hogy például egy miniszterhelyettes – Orbán Balázs – fenyegetően nyilatkozzon egy televíziós műsorban arról, akik a helyzet várható súlyosbodásáról beszélnek, és kijelentse: „Jelen pillanatban az látszik, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak, működik.”

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.