2020. október 18., vasárnap

VALAKI SZÓLHATNA ORBÁN VIKTORNAK IS: HAGYJÁK BÉKÉN A GYEREKEINKET!

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.10.18.


Tegnap a miniszterelnök egy új középiskolai épület átadásán méltatta az egyházi intézmények állami támogatását, és közben Gyökössy Endre református lelkész, író-költő után szabadon azt találta mondani:

„arra kaptuk a keresztény szabadságot (…), hogy homo christianusoknak neveljük” a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

Ugye emlékszünk még – hisz nem volt olyan régen – hogy a miniszterelnök érces hangon közölte:

„hagyják békén a gyerekeinket”.

Akkor a miniszterelnök a Meseország mindenkié című könyv kapcsán nyilvánult meg így, mondván: a magyarok ugyan „türelmesen, toleránsan” kezelik a jelenséget (mármint a homoszexualitást), de van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni.

Ez a vörös vonal lenne Orbán szerint ugyebár a mesekönyv felolvasása gyermekeinknek, ami egyenértékű lenne tehát az ifjú és romlatlan elmék homoszexuális propagandával való megmételyezésének.

Értsd: egy olyan mesekönyv felolvasása a vörös vonal, amely stigmatizált vagy kisebbségi csoportokhoz tartozó szereplők felvonultatásával mutatja be a társadalom sokszínűségét (nem lehet elégszer elmondani, hogy a kötetben nem csak királyfi vesz feleségül királyfit, de roma, mélyszegénységben élő, bántalmazott vagy éppen örökbefogadott hősökkel is találkozhatnak a gyerekek).

És akkor hogy viszonyul mindehhez Orbán tegnapi eszmefuttatása a homo christianusok neveléséről? Az nem számít vörös vonalnak, ha a miniszterelnök akarja megmondani, hogyan kéne nevelnünk a gyerekeinket?

Egyrészt ugyebár vallásszabadság van, szóval szabadon dönthet bárki arról, hogy akarja-e keresztényi szellemben nevelni a gyerekét vagy sem, és persze ezzel párhuzamosan akarja-e mondjuk egyházi iskolába járatni őt (bár erre sok helyen épp azért nincs lehetőség, mert az önkormányzatok az oktatási rendszer kiszipolyozásának következtében sok helyen épp az egyházaknak adták át iskoláikat, mert nem tudták fenntartani őket…)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.