2020. november 29., vasárnap

MARADONA, A BALOLDALI FUTBALLIKON

MÉRCE
Szerző: KISS VIKTOR
2020.11.28.


Hogy mekkora játékos volt Maradona? Az én gyerekkoromban még divat volt a fiúk között a gombfoci. Mi ugyan már nem kabátgombokkal játszottunk, mint szüleink – a trafikban lehetett kapni színes műanyag korongokat, a csapatok színeiben és a játékosok arcképeivel. Emlékszem, hogy annak idején sok helyen az volt a szokás, hogy a hatalmas és vérre menő asztalifutball-derbiken senki nem rakhatta be a csapatába (még az argentin válogatottba se), hiszen ezzel behozhatatlan előnyhöz jutott volna. Hiszen mindenkit kicselezett volna.

Maradona ugyanis a hihetetlen cseleiről volt nevezetes. Ma a különböző fájlmegosztó oldalak tele vannak összeállításokkal, amelyekből bárki meggyőződhet valóságos zsonglőri képességeiről. Azok, akik szembe találták magukat vele a pályán, úgy emlékeznek, hogy egyszerűen nem lehetett tőle elvenni a labdát.

Nem véletlen, hogy az Anglia ellen a 86-os világbajnokságon szerzett gólját választották minden idők legszebbjének: amikor az Azték stadion göröngyös gyepén a félpályáról indulva kicselezte az ellenfél egész csapatát, majd a hálóba lőtt. Utólag álszerényen annyit mondott erről, hogy olyan rossz volt a pálya talaja, hogy úgysem tudott volna pontosan passzolni – egyszerűbb volt így...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.