2020. november 24., kedd

ORBÁN MOST KEZDI ELADÓSÍTANI AZ ORSZÁGOT, ELINDULT ÉS CSŐD FELÉ TART A NER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.23.


Orbán szilárd elvei ellenére elkezdett kölcsönökből élni, ami azt jelenti, hogy hitelfelvétel nélkül már csődbe menne a rezsim. Mindenki ismeri Orbán álláspontját a hitelekről, amit többször, sőt gyakran kifejtett. Ennek lényege, hogy a hitelek elindítanak egy eladósodási spirált, amiből nem lehet kijönni, és csődbe döntik azországot. Ezért volt első dolga az adósrabszolgaság elleni szabadságharc, és minden pénzt összeszedett, még az emberek nyugdíj-pénztári megtakarításait is ellopta, hogy kifizesse a hiteleket. Ennek kétségkívül volt gazdasági haszna, de az ország visszasüllyedt ugyanoda, mert a hitelfizetés helyett a pénzt ellopták, másrészt a korrupcióra és a protekcionizmusra épülő gazdaság nem működik.

Ezért sokkal nagyobb figyelmet érdemel a tény, hogy Orbán több évtizedre eladósította az országot (mivel övé az ország, így önmagát, de a pénzt a népnek kell visszafizetnie), mint amekkora figyelmet kap a tény, hogy Orbán felvett egy 2,5 milliárdos euróhitelt. Mint mondta, a 800-900 milliárdnyi forint hitel felét tíz évre, felét harminc évre vette fel. Vannak olyan gazdaságpolitikusok, akik nem félnek a hitelektől, hétköznapi dolog számukra a hitelfelvétel, ami a működés szerves része. Orbán azonban megrögzött hitelellenes, aki soha nem venne fel hitelt, ha nem szorul rá. Ennek a rászorultságnak is esetében olyannak kell lennie, hogy ne legyen más megoldás, mint a hitel. Ez viszont azt jelenti, hogy bajban van.

Mivel nem látszik, hogy ezt a hitelt egy olyan fejlesztésre vagy beruházásra vette fel, amely a hitelt és kamatait többszörösen megtermeli, várhatóan a hiteltörlesztés jelentősen megtermeli a költségvetést, lelassítja a növekedést, és elindul egy gyorsuló, lefelé vezető spirál. Ez a hitelfelvétel, a több évtizedre való eladósodás súlyos figyelmeztetés, hatalmas felkiáltójel, hogy az Orbán-rezsim a csőd szélén áll, különben Orbán soha nem vett volna fel hitelt. Ő maga mondta el azt számos alkalommal, hogy ez a csőd, az elszegényedés, a nyomor biztos útja. A hitel ugyanis nem a megélhetésre való, mert akkor az még nagyobb bajt okoz, hanem biztosan megtérülő befektetésekre, amelyek hamar kitermelik a hitelt és a hitel árát. Ilyenről azonban nem tudunk.

A kötvénykibocsátással szerzett pénz részben a járvány okozta károkat enyhítheti, másrészt garancia lehet arra az esetre, ha a jogállamiság hiánya miatt nem jönnek az EU-s pénzek. Jelezhette ezzel azt is, hogy nem szorul rá a hirtelen pénzre, ezért nem kényszerül kompromisszumra a jogállamiságról szóló vitában. De a találgatások mellett száz szónak is egy a vége: ha az ország valóban stabil anyagi helyzetben lenne, akkor Orbán soha nem nyúlna hitel után, hanem mindent saját erőből oldana meg. Egész politikai pályafutása a hitelek és az eladósodás utálatára épült, ezzel támadta mindig a szoci kormányokat, akik nagyon szerettek hitelből élni. Most már ő is rákényszerült. Korábban a válságkezelést sem hitelből akarta finanszírozni, már az is annak számít. Elérte a NER-t a pénzhiány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.