2020. november 24., kedd

PAUL LENDVAI: ORBÁN TAKTIKAILAG MÉG VISSZAVONULHAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.24.


„Alapvető változást is észlelhetünk: Soros ide, Soros oda, a nemzetközi sajtóban sokkal többet írtak az utóbbi időkben a magyar helyzetről, a kleptokráciáról, a különböző oligarchákról, a visszaélésekről, az Orbán-családról… Ma már sokkal rosszabb a magyar imázs, annak ellenére, hogy a kormány sok pénzt költ külföldön propagandára. Vagyis egy sokkal nehezebb és veszélyesebb helyzet állt elő, amit Orbán eredendően rosszul mérlegelt. De taktikailag még mindig visszavonulhat” – Így nyilatkozott Paul Lendvai Ausztriában élő író a Hírklikknek a nemzetközileg nagy vihart kavart vétó ügyében. Azt is elmondta: lehetséges, hogy Orbánt elhagyta a szerencséje és az újabb pókerjátszmája vereséget hoz számára. Lendvai szerint, egy esetleges kompromisszum esetén, nagyon nehéz lesz – mindkét fél számára – arcvesztés nélkül kijönni ebből a játszmából.


Ön, aki nagyon jól ismeri és a könyvében is elemzi Orbán Viktor hatalomtechnikai képességeit, most sem lepődött meg a vétóján?

– De, meglepett. És egyben arra is rámutatott a lépése, hogy az Európai Unió határozott kiállása a jogállami elvek mellett, közelről érinti őt. Konkrétan arra gondolok, hogy kellemetlen lenne számára, ha az eddigi, és a jövőbeni EU-s pénzek elosztását, elköltését szigorúan vizsgálnák Magyarországon. Tulajdonképpen azzal, hogy már eddig is távol tartotta az országot az európai ügyészség intézményétől, világossá tette, hogy veszélyesnek tartja az új megállapodást, és ennek elhárítása érdekében hajlandó pókerezni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.