2020. december 1., kedd

MEGMUTATJUK, KIK NEM TÖRLESZTIK MOST A HITELÜKET - A NYUGDÍJASOK KEVÉSBÉ LÉPTEK BE A MORATÓRIUMBA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2020.12.01.


Nagyobb arányban fiatalok, kisebb településeken élők, vállalkozók és részmunkaidősök függesztették fel hitelük törlesztését – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felméréséből. A jegybank adataiból kiderült, hogy a nyugdíjasok kevésbé éltek a lehetőséggel.


Még tavasszal jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az idén se a cégeknek, se a magánszemélyeknek nem kell törleszteniük a kölcsöneiket. A később megjelent részletszabályok a moratóriumot – mint az a rendeletből kiderült – kiterjesztették a munkáltatói kölcsönökre és a Nemzeti Eszközkezelő programjára is. Némi bizonytalankodás után a jegybanki adatok szerint az adósok döntő része élt is a lehetőséggel.

Az MNB számításai szerint a 2020 júniusában fennálló, március 19-e előtt folyósított hitellel rendelkező mintegy 2,7 millió háztartási ügyfél körülbelül 60 százaléka, vagyis 1,6 millió adós élt a fizetési moratórium lehetőségével legalább egy kölcsönére.Moratórium nélkül – derítettük ki korábban az adatokból – nagy lenne a baj. Az sem lehet véletlen, hogy az OTP Öngondoskodási Index 9 éves történetében soha nem volt ilyen kevés háztartásnak megtakarítása, mint amit a legutóbbi felmérés mutatott. Az elmúlt hónapokban a lakosság harmadának romlott a helyzete a koronavírus-járvány hatására. Közel 60 százalékuk a nadrágszíjat húzta meg, nagyjából a felük pedig arra kényszerült, hogy a megtakarításaihoz nyúljon. Érzékelhetően az MNB is aggódva figyeli a folyamatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.