2021. január 13., szerda

MELLÁR TAMÁS: AZ IDŐ NEM ORBÁNNAK DOLGOZIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.01.13.


A válság mindig magában hordozza a megújulás lehetőségét. Csak nálunk nem. Mert Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki a válságkezelésre szánt pénzből a nemzetgazdaság helyett a saját oligarcháit és a saját hobbi-céljait finanszírozta. Aki a hatalma megtartása érdekében inkább befagyasztotta a magyar társadalmat abba a félgyarmati sorsba, amiben van. De ez a rendszer csak addig lesz fenntartható, amíg az új generációk azt nem mondják, itthon akarunk boldogulni, nem külföldön, és nem tűrjük el, hogy egy ilyen korrupt rendszer legyen, amelyikben a boldogulásunk attól függ, mennyire vagyunk lojálisak a „királyhoz”. Mellár Tamás közgazdásszal, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.


Az államháztartás hiánya meghaladja az 5000 milliárd forintot, miközben a költségvetési törvényben eredetileg csak 367 milliárd forintot engedélyeztek. Mit jelent a gigahiány?

– A költségvetésnek, vagy szélesebb értelemben az államháztartásnak vannak bevételei és kiadásai. Ezeket egymással szembe kell állítani, és, ha a bevételeknél többet költ el a költségvetés, az egész államháztartás, akkor ott hiány lép föl. Ezt az államnak valamilyen forrásból finanszíroznia kell. Ilyenkor általában hiteleket vesz föl, de ezzel az adósság is nő. Az év végére az derült ki, hogy 5548,6 milliárd forint lett a költségvetés hiánya, amit össze kell vetni a tervbe vett 367 milliárd forinttal. Ez tizenötszörös növekedés, ami őrületesen nagy szám. Amikor még a tervezés folyt, nem volt Covid19 járvány, és nem volt a következtében fellépő válság, tehát nem mondhatjuk azt, hogy ez a hiány mind az Orbán-kormány sara, egy nagy része a válságnak is betudható. Amikor gazdasági válság van, akkor a bevételek csökkennek, a kiadások pedig nőnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.