2021. február 13., szombat

ORBÁN VIKTOR LÉTREHOZOTT EGY ÁRNYÉKKORMÁNYT A VIDÉKFEJLESZTÉSRE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.02.13.


Több ezer milliárd forint tartozhat a Vidékfejlesztési Kormánybizottsághoz, Lázár János, Stumpf István és Navracsics Tibor jönnek vissza az operatív feladatokba.


Vidékfejlesztési Kormánybizottságot hozott létre a kormány – lehetett olvasni a február 12-i Magyar Közlönyben. A háttérről azt hallottuk, hogy Lázár János volt államminiszter az elmúlt fél évben összeállított egyfajta mezgazdasági stratégiát, amelyről a Telex.hu is részletesen írt, az ebben foglaltak kerültek most bele a hivatalos irányvonalba,

Azt persze egy hónapja aligha lehetett gondolni, hogy a terv ilyen erejű támogatást kap a miniszterelnöktől. Gyakorlatilag Orbán Viktor létrehozott a kormány átalakítása, vagy látványos pacifikálása nélkül (az nem az ő stílusa lenne) egy olyan csapatot, amely konszolidáltabb arcokból, nem azokból, akik folyamatos háborúban állnak Brüsszellel.

Az Omega együttestől lopott kifejezéssel, régi csibészek térnek most vissza a politika frontvonalába, hiszen a bizottságban helyet kapott Lázár János mellett Stumpf István, illetve Navracsics Tibor vagyis olyan arcok, akik Orbán Viktorhoz életük egy adott szakaszában nagyon közel álltak, de aztán távolabbra szorultak.

Az új vidékfejlesztési elképzelés akár választási célt is szolgálhat, a Fidesz ugyanis a kistelepüléseken még az együttes ellenzéknél is népszerűbb, a nagyvárosokban, vagy Budapesten ezt már nem mondhatja el magáról. Mindjárt ismertetjük a határozat pontos intézkedéseit, de előtte arról, hogy mi is ez az egész?

Orbán Viktorék számára a szuverenitás, vagy az önellátás kulcsfontosságú fogalmak. Sok lépést láthattunk eddig két területen:

- a pénzügyi világban ilyen volt a legalább 50 százalékban magyar tulajdonú bankszektor kialakítása és az államadósság-kezelésben az önfinanszírozási lépések,

- az energetikában pedig mindenféle szolgáltató és hálózati cég megvétele, a Paks 2, a gázvezeték-diverzifikáció, sok megújuló (nap) erőmű kialakítása, de azért persze az alapanyagfüggés még nem volt orvosolható, nem tört fel a magyar olaj- és gáz nagy mennyiségben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.