2021. február 25., csütörtök

TÉVÚTON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: GELLÉRT ANDOR, ZDEBORSKY GYÖRGY
2021.02.19.


...Orbán Viktorral külön kell foglalkoznunk

Szerintünk ő egy jelenség, semmi több. Ahogy példaképe és „barátja”, Donald Trump, ő is elvész majd az idők porában, bár a hatalomközpontosítás bűvkörében élő erőknek, azaz a szélsőjobbnak, még sokáig hivatkozási alap lehet. 

Ha nagy politikus lenne, mint ahogy „kézcsókkal” illető fanatikusai hiszik, akkor nem a nemzetállami eszmére, hanem a jelen kor integrációs parancsára építene. A múlt század a nemzetállamok százada volt. Következmény amellett, hogy új nemzetállamok is létrejöttek: két világháború, forradalmak, permanens nemzeti háborúk, nekünk, magyaroknak: Trianon. E század az összefogás, az integráció és nem a különállás százada. Ha ezt az alapkérdést Orbán nem érti, akkor egy nemzeti eszme téves szolgálata meddig és hogyan igazolja az ő politikusi nagyságát? Azt is feltételezhetjük, hogy Orbán ezt szándékosan nem érti, mert hatalmát mindenek felett állónak tartja.

Másik vetület: országvezetőként gyakorlati ismeretek nélküli „hadvezér”. A mindent központosítani kívánó törekvése miatt, amikor Brüsszelben pénzt fej, itthon nincs szúnyogirtás.

Hányadikak vagyunk gazdagsági teljesítményben az unió 27 tagállama közül? Hátulról az utolsó 3. ország: 24 ország, köztük az általunk korábban lenézett Szlovákia is megelőz bennünket. Kik vannak még a korrupciót illetően Magyarország mögött? Románia és Bulgária! Hol van akkor Orbán zsenialitása, vezetői képessége, szakértelme? Abban, hogy a magyarok beolthatók bármely olyan vakcinával, amellyel már egymillió embernél többet beoltottak? Ez felelőtlen hazardírozás!

Harmadik vetület: mi még olyan zseniális országvezetőt nem láttunk, aki hazája vagyonának jelentős részét „átcsoportosította” a saját, a családja és a klientúrája részére. Kell új magyar burzsoá réteg: tehetségből, munkából, ragyogó gazdasági ötletekből, de nem a köz pénzének kisajátításából! Másik példa: Orbán először elfogadta a számára kedvezőtlen önkormányzati választásokat, majd szabályos polgárháborút kezdett az ellenzéki polgármesterek vezette önkormányzatok ellen. E küzdelemnek nemcsak a célja, de még a fegyvere sem jó! Az iparűzési adó felének elengedésével egy bizonyos gazdálkodókörnek nyilvánvalóan kedvez, míg egy másik kört, amely az önkormányzati költségvetések drasztikus zsugorodása miatt nem tud az önkormányzatoknak árut szállítani és szolgáltatásokat nyújtani, tönkretesz. A források elvtelen vagy nagyon is elvi elvonásával, „átcsoportosításával” kívánja a nép szerinte helyes szavazási módját kijelölni. Melyik gazdálkodókört kell „támogatni”, és melyiket tönkretenni?

De tönkreteszi Orbán a gazdálkodók széles köreit azáltal is, hogy a koronavírus okozta károk enyhítésére megígért támogatásokat sem fizetteti ki. Orbán állítása: a munkaadót támogatjuk, nem a munkavállalót! Igen? Hol, mikor és mivel? Nem szabadna, hogy mindez olcsó populista kommunikáció legyen, amikor tízezreket tesz tönkre a járvány...

ITT OLVASHATÓ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.