2021. február 3., szerda

ÚJRA FEL LEHET AJÁNLANI AZ 1% ADÓT IVÁNYI GÁBOR EGYHÁZÁNAK

TELEX
Szerző: Telex
2021.02.02.


Iványi Gábor
lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke jelentette be, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a 0444-es technikai számot, ami azt jelenti, hogy az egyházi 1% adót újra fel lehet nekik ajánlani, írja a metegyhaz.hu.

Arról, hogy mit jelent a technikai szám visszaadása, Iványi Gábor azt mondta,

„A technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez. Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az ”egyházi tevékenységet végző szervezetek„, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt.”

A MET Strasbourgban is pert nyert a Magyar Állammal szemben, ekkor kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg őket egyházi státuszuktól, és jár visszamenőleg a visszatartott pénz. Viszont a bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a Magyar Államot, az egyházi státuszuk rendezésére nem.

„Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 %-ot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 %-ot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak”

- mondta Iványi. A NAV most váratlanul küldött értesítést arról, hogy mégis fel lehet ajánlani az 1% adót a vallási tevékenységet végző szervezetnek. Az egyházi státuszuk elfogadtatásáért a továbbiakban is lépéseket fognak tenni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.