2021. március 27., szombat

HÁNYSZOR BUKOTT MEG ORBÁN EGY ÉV ALATT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.27.


Egyenesen Homérosz tollára való, ahogy a mi hajóskapitányunk siklik a Szkülla és Kharübdisz, a két tengeri szörny között; hajója – Magyarország – mindkét oldalán ott a veszély, a szörnyű vírus, arra várva, hogy elragadhassa az ország lakosságát. Homérosz Odüsszeájában azonban a hajós „nem tud dicsekedni soha/ hogy tovasiklott/ sértetlen mellette: de hat feje húz ki hat embert/ mindig hirtelenül” (Devecseri Gábor fordítása), szemben a mi kapitányunkkal, akinél jó kezekben van a kormány, emberei pedig fenn, az árbóckosárból figyelik a szörnyet, hogy elkerülhessenek minden szörnyet.


Orbán tehát valóságos Odüsszeuszként gondol magára, azzal a különbséggel, hogy ő nem veszít el egyetlen embert sem. Legalábbis ez derül ki a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatából, és persze az is, hogy nála a kormány jó kezekben van, magabiztos kézzel viszi hajónkat, ráadásul kételkednünk sem kell benne; bármit mond, az pontos és hiteles. Rajta kívül még egy ember van, akinek minden szava szentírás, mégpedig a tiszti főorvos asszony, Müller Cecília. Orbán szerint ők ketten mindig pontos és hiteles tájékoztatást adnak és adtak a nyilvánosság számára. Mint ugye ezen a reggelen is, amikor – csak úgy mellesleg – azt is megtudhattuk, hogy az előző napon 275-en, minden eddiginél többen haltak meg, ennyi embert ragadott el a szörny.

Fölsorolhatnám persze most mindazt a sok ostobaságot, amit Müller Cecília az egy év alatt összehordott, és azt a sok félrevezető mondatot, amit a miniszterelnökünktől hallhattunk. Egy éve kapjuk tőlük a különböző, sokszor csak egy napig élő információkat; mi több, az is előfordul, hogy csak percekig él az állításuk, mert vagy saját maguk, vagy valaki más legott megcáfolja. Nem egyenesen, nem bevallva: vigyázzatok emberek, a kormányfő rosszul fogalmazott, a tiszti főorvos meg tévedett; ilyesmi nem fordulhat elő. Mindig úgy tesznek, mintha tévedhetetlenek lennének. Egy évvel ezelőtt is, amikor Orbán Viktor elfoglalta szinte állandó hadállását – nem a hajó kormánya hanem – az állami rádió mikrofonja mellett, állandóan ezt kellett hallgatnunk: tudja az irányt, tudja mit kell tenni, úton vagyunk a győzelem felé. Egy éve éppen, hogy meghirdette a kijárási korlátozásokat, hasonló magabiztossággal sugallva: nem kell sokat kibírnunk, ha rábízzuk magunkat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.