2021. március 2., kedd

ORBÁN TÚLFESZÍTETTE A HÚRT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.02.


A Fidesz rendszeres támadásai az Európai Unió ellen nincsenek összhangban a néppárti felfogással. Kellemetlenné vált Orbán Viktor. Nemzetközi lapszemle.


A Washington Post az AP amerikai hírügynökség alapján beszámol arról, hogy a magyar miniszterelnök az európai néppárti frakcióból való távozással fenyegetőzik, miközben ez a konzervatív irányultságú csoportosulás mind közelebb kerül a fideszes európai parlamenti képviselőcsoport eltávolításához.

Orbán Viktornak Manfred Weber néppárti frakcióvezetőhöz intézett levele kapcsán a tudósítás ismerteti azt a sajátos jogi helyzetet, miszerint az Európai Néppárt, mint a tagpártok ernyőszervezete már 2019-ben felfüggesztette a Fidesz tagsági jogait, ám az Európai Parlamentben a néppárti frakciónak eddig nem volt joga fellépni egyes tagpártok nemzeti képviselőcsoportjával szemben, csupán egyes képviselőkkel tehette ezt. Amire akadt is példa nemrég, Deutsch Tamást megfosztották a néppárti frakciótagságából fakadó jogaitól, attól, hogy a frakció nevében megszólaljon. Most azonban arra készülnek, hogy egy komplett nemzeti képviselőcsoportot is eltávolíthassanak a frakcióból. Ha ezt az eljárásjogi lehetőséget megszavazzák, akkor megteremtik a jogalapját a fideszes EP-képviselők elleni intézkedésnek. Orbán arra az esetre, ha megszavazzák ezt a lehetőséget, azt helyezte kilátásba, hogy akkor előbb ők kilépnek a frakcióból.

A tudósítás emlékeztet arra, hogy az Európai Néppárt mérsékelt szárnyának a képviselői már korábban felvetették: a Fidesz már nem jeleníti meg a csoport által vallott értékeket, a magyar tagpárt rendszeres támadásai az Európai Unió ellen nincsenek összhangban a néppárti felfogással.

Pedro Lopez de Pablo, a néppárti frakció szóvivője úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy Orbán levele nem változtatja meg a frakció szándékát, szerdán szavazni fognak az eljárásrend megváltoztatásáról. E változtatás mellett széles többség van – jegyezte meg. A Washington Post által átvett AP-beszámoló kitér arra is, hogy Othmar Karas, a frakció osztrák elnökhelyettese szintén a kitűzött menetrendhez való ragaszkodás mellett foglalt állást. „Nem fogom hagyni Orbán további zsarolását” – szögezte le a politikus.
Minden a németektől függ?

A müncheni Süddeutsche Zeitung szintén foglalkozik a Fidesz Néppárton belüli helyzetével, és azt írja, hogy a német néppártiak is szavazni akarnak Orbán pártjáról. A cikk szerint közeledik a döntés a pártcsaládból való eltávolításról.

A bajor lap felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán levelének a papírján szokás szerint a magyar miniszterelnök pecsétje látható, vagyis Orbán kormányfői minőségében kíván pártpolitikát folytatni, amivel azt jelzi, hogy a Fidesz bírálatát minden magyar ember elleni támadásnak tekinti. Ez régóta jellemzi a retorikáját. A Süddeutsche szerint nagyon valószínű, hogy a 187 tagú néppárti frakcióban meglesz a szükséges kétharmados többség az eljárási szabály megváltoztatásához, ami ha megtörténik, annak alapján már egyszerű többséggel is megszabadulhat a frakció a magyar tagpárttól. A cikk szerzője úgy véli: az, hogy Orbán ilyen magasra emelte a tétet, alighanem annak tudható be, hogy eddig „gyakorlatias, és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben” volt a néppárti frakció legnagyobb létszámú, 29 fős nemzeti csoportjával, a német CDU/CSU képviselőivel. „Minden a németektől függ” – idézi fel a lap az elmúlt évek szabványos válaszát arra a kérdésre, hogy miként fog alakulni a néppártiak és a fideszesek viszonya. Egészen a közelmúltig Angela Merkel, illetve az átmeneti pártvezetőnő, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmezte Orbánt. Kulcsfigurának tekinthető e szempontból Daniel Caspary, aki a CDU pártközpont és a berlini kancellári hivatal közötti kapcsolattartás felelőse. Sok Fidesz-bíráló néppárti politikus felfigyelt arra, hogy Caspary a múlt pénteken támogatólag nyilatkozott a néppárti frakció szabálymódosítási terveiről. „A frakció be meg fogja teremteni a felfüggesztés eszközét, és a dolgok jelenlegi állása szerint azt alkalmazni fogja a magyar képviselőkkel szemben” – fogalmazott. Ez a kijelentés – véli a Süddeutsche számos nem német néppárti képviselő nézetét tükrözve – nem hangozhatott volna el Armin Laschetnek, a CDU új elnökének a jóváhagyása nélkül. A várható döntés ugyanakkor azt a kompromisszumot tartalmazza, hogy a néppárti értékektől eltávolodó képviselőcsoporttól való megszabadulásnak nem csupán a kizárás lenne az egyetlen elképzelhető módja, hanem a felfüggesztés is. Ezzel lényegében lehetővé válna, hogy a fideszes EP-képviselőcsoport ugyanolyan helyzetbe kerüljön a néppárti frakcióval való viszonyát illetően, mint amilyenben maga a Fidesz már 2019 óta van az Európai Néppárt viszonylatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.