2021. március 15., hétfő

VESZTESÉGEINK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2021.03.12.


Sokba került már eddig is a COVID-járvány okozta gazdasági válság, és a költségek jó része még csak ezután jelentkezik. Az első év gazdasági káráról a megismert mutatószámok alapján már kezd összeállni a kép. A válság hatására beindult folyamatok a jövőben várható gazdasági veszteségek természetéről és nagyságrendjéről is elárulnak valamit. A veszteségeket a megújulásnak a válság által felkínált, ám sajnálatos módon elszalasztott lehetősége is tetézi.

A legegyszerűbbnek látszó lehetőség a válság azonnali, jórészt már megtapasztalt hatásait számba venni és a nyomukban bekövetkezett károkat felmérni: ehhez elegendő, ha összevetjük az egy évvel ezelőtt prognosztizált mutatókat a tényadatokkal és a válság ismeretében korrigált további előrejelzésekkel. Nehezebb a késleltetett hatások számbavétele, amelyek a szokásosnál is bizonytalanabbá teszik a jövőt. Az elmulasztott lehetőségek felmérése során pedig nem csupán a tévedés kockázatát, hanem a szubjektivitás vádját is vállalnom kell.

Azonnali hatások

A gazdaság teljesítményét átfogóan jellemző bruttó hazai termék 5,1 százalékkal esett vissza tavaly. A járvány felbukkanását megelőző prognózisok 3 és 4 százalék közé becsülték a GDP bővülését, átlagosan 3,6 százalékos növekedést vártak a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők. A várt növekedés és a tényleges visszaesés különbözete 8,7 százalék, ami bő négyezermilliárd forint jövedelemkiesést jelent a magyar gazdaságban, fejenként jó 400 ezret. Ha azt vesszük, hogy ennek mintegy 60 százaléka a fogyasztást apasztotta, akkor fejenként – az újszülöttől az aggastyánig – 240 ezer (havi 20 ezer) forinttal kevesebbet fogyaszthattunk tavaly, mint tehettük volna akkor, ha nem üt be a járvány.

Az idén remélhetően ennél kisebb lesz az anyagi veszteség. Egyrészt bízhatunk abban, hogy az erősödő oltási hajlandóság és lehetőség eredményeként nyárra lecseng a – most éppen felfutó – járvány, és a második félévben fokozatosan újraéled a gazdaság. Másrészt arra is számítani lehet, hogy az egy évvel ezelőtti sokk a vállalkozásokat alkalmazkodásra késztette, ami megkönnyíti a járvánnyal járó fennakadások leküzdését. Ezt tükrözi az is, hogy a novembertől életbe lépett korlátozások messze nem vetették úgy vissza a gazdaság teljesítményét, mint a tavaszi hullám idején. Az utolsó negyedévben a GDP 3,6 százalékkal volt csak kisebb, mint a járvány előtti év azonos időszakában, szemben a második negyedévben tapasztalt 13,4 százalékos visszaeséssel. Igaz, az őszi lezárás okozta veszteségek jó része majd csak az idei első negyedév adataiban mutatkozik meg, amihez még a most márciusi szigorítások hatása is hozzáadódik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.