2021. június 25., péntek

KÍMÉLETLENÜL NEKIESTEK A HOMOFÓB MAGYAR TÖRVÉNYT VÉDELMEZŐ ORBÁNNAK

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2021.06.25.


A brüsszeli találkozón több állam- és kormányfő megkérdőjelezte Magyarország európai uniós tagságának a létjogosultságát, a kormányfő arról panaszkodott, hogy minden oldalról támadják.


Egy EU forrás alaposnak és olykor szenvedélyesnek nevezte az uniós csúcs első napjára időzített kétórás vitát a melegek jogait csorbító magyar törvényről, amelyben mind a 27 vezető szót kért. Angela Merkel német kancellár ellentmondásosnak, de “nagyon, nagyon őszintének” minősítette az eszmecserét, míg Alexander De Croo belga miniszterelnök egyenesen konfrontatívnak. Többen megkérdőjelezték, hogy van-e helye az Európai Unióban egy olyan országnak, amelyben nyíltan megsértik az emberi jogokat és méltóságot. 

A tagállamok ritka egységben sorakoztak fel a homofób törvénnyel szemben, csak a lengyel és a szlovén vezető próbált a védelmére kelni. Sajtóhírek szerint Orbán Viktor a vita hevében megjegyezte: minden oldalról támadások érik. Charles Michel levezető elnök azzal zárta le a heves szócsatát, hogy emlékeztetett: az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti fölött, és az Európai Bizottság már megtette az első lépést ennek garantálására. Mint beszámoltunk róla, a biztosi testület két tagja szerdán levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek, felsorolva a “pedofiltörvénnyel” kapcsolatos brüsszeli kifogásokat. A magyar hatóságoknak egy hetet adtak a válaszadásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.